Dalmau presenta les 21 actuacions urbanes de Castelló incloses en el programa ‘Reconstruïm Pobles’
10/07/2020
El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha presentat a Castelló de la Plana el programa ‘Reconstruïm Pobles’, que inclou 21 actuacions urbanes a la província de Castelló.
A la presentació han assistit alcaldes i alcaldesses dels municipis de la província de Castelló els projectes de la qual han sigut seleccionats en el programa ‘Reconstruïm Pobles’. L’objectiu d’aquesta línia és la rehabilitació o adequació d’edificis del patrimoni municipal de caràcter social, cultural o històric, així com l’adequació de carrers, places o zones d’esplai i esbarjo.
Segons ha valorat el vicepresident, aquest programa “arriba en un moment molt necessari, ja que tindrà una repercussió econòmica molt positiva i servirà d’impuls a un dels sectors més castigats durant la crisi de la COVID-19”.
En total es destinaran 15 milions d’euros en l’execució de 70 projectes en tota la Comunitat i que es materialitzaran en 2021. D’ells, quatre milions d’euros seran per als 21 projectes de la província de Castelló. “Una quantitat pressupostària que tindrà un impacte directe en la creació de llocs de treball qualificats i en l’impuls econòmic del sector professional lligat en aquesta mena d’actuacions”, ha remarcat.
En l’acte de presentació també han participat la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, i el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Jaume Monfort.
Actuacions a la província
Concretament, a la comarca de la Plana Alta s’ha aprovat una actuació en l’Espai Sociocultural Els Llavadors a Borriol, la millora de l’accessibilitat a l’entorn de la plaça Botànic Calduch d’Almassora, la rehabilitació de l’edifici dels Serveis Agraris Municipals a Castelló i la rehabilitació de l’interior de la casa senyorial Boix Molines, abans Torre de la Senyoria, a les Coves de Vinromà. A la Plana Baixa, la conversió en zona de vianants de la Plaça de la Bàscula a Moncofa.
Als Ports, concretament a La Mata de Morella, s’executarà la reforma de la coberta i interior del nucli de comunicació de les sales de l’edifici de l’ajuntament.
A Geldo, en l’Alt Palància, es durà a terme la fase 8 de la rehabilitació del Castell-Palacio dels Ducs de Medinaceli. En la mateixa comarca, a Matet, s’adequarà l’antic col·legi per a centre polifuncional.
Pel que respecta a l’Alt Maestrat, a Benassal es durà a terme l’adaptació de la unitat de respir i millora de l’entorn. Mentre a l’Alcalatén, a Atzeneta del Maestrat, es farà la rehabilitació i restauració de la Casa-Palacio d’en Jaume i a Vistabella del Maestrat l’alberg municipal.
En l’Alt Millars es desenvoluparan les següents actuacions: l’empedrat i substitució de la instal·lació d’aigua potable i clavegueram en la Plaça Major d’Arañuel; l’adequació d’un edifici municipal amb finalitats socials en la pedania dels Calpes, a Puebla de Arenoso; la rehabilitació i canvi d’ús de la casa caserna d’Argelita; i la construcció de la depuradora a Sant Vicent de Piedrahita a Cortes de Arenoso.
Pel que respecta al Baix Maestrat, s’han aprovat els següents projectes: l’eliminació de barreres arquitectòniques a la Casa de Cultura i Usos Polivalents a Càlig; l’adequació de carrers del centre històric de Sant Mateu, carrer La Cort i carrer Barcelona; l’adequació de la nau poliesportiva per a albergar un gimnàs a Peníscola; la regeneració urbana i rehabilitació a nivell de paviment i mobiliari urbà de l’entorn de la plaça del Mercat de Benicarló; l’adequació de l’entorn del col·legi públic Albert Selma de Santa Magdalena de Pulpis; i la renovació de dotacions urbanístiques del carrer José María Salaverría a Vinaròs.
La secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica ha destacat que es tracta d’un programa que “està alineat amb els reptes futurs del Pla New Generation EU, ja que la rehabilitació és un dels eixos que formarà part d’aquest futur pacte de reconstrucció europea. Però, a més, també és un dels objectius de desenvolupament sostenible ‘ciutats i assentaments’.
Per part seua, el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica ha afegit que tots els projectes rebuts són “d’especial interés per a la Conselleria”.
Per això, “s’ha fet un gran esforç humà i pressupostari per a incrementar la xifra inicial de 20 actuacions a 70, tenint molt present els criteris de distribució i equitat territorial on el pes poblacional no fora decisiu”. En aquest sentit, ha agraït la bona acceptació que el programa ha tingut a la província i ha assegurat que es treballarà en aquesta línia per a poder donar cabuda a totes les peticions.
Criteris de selecció
En total s’han presentat més de 600 projectes provinents de més de 300 municipis de tota la Comunitat, que han sigut valorats seguint criteris tècnics i socials.
En els criteris de selecció s’ha donat prioritat a actuacions que incloguen o afavorisquen la igualtat, la perspectiva de gènere, la inclusió i l’accessibilitat universal; tinguen com a destinatari principal sectors de població més vulnerables; incorporen criteris de sostenibilitat i eficiència energètica; que contemplen processos participatius en el seu disseny; actuacions amb major relació cost-efectivitat; que requerisquen una adequació normativa; aquelles en les quals hi haja compromís de cofinançament i les de major possibilitat d’execució.
En la selecció també s’han seguit criteris de distribució i equitat territorial, tal com es va comunicar als ajuntaments, prioritzant les dels municipis de les zones més vulnerables del territori segons el VEUS (Visor d’Espais Urbans Sensibles), així com en municipis en risc de despoblació o afectats per la DANA.
https://canal56.com/2020/07/dalmau-presenta-les-21-actuacions-urbanes-de-castello-incloses-en-el-programa-reconstruim-pobles/