ALCALDIA PRESIDÈNCIA DE L’AJUNTAMENT
Assumpte: 2020 La Secretaria Autonòmica de Seguretat i Emergències, integrada en la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, ostenta les funcions de gestió dels espectacles, establiments públics, activitats recreatives i socioculturals. Això és, les competències en matèria de seguretat en els locals oberts a la pública concurrència, entre els quals es troben inclosos les piscines d'ús col·lectiu i els parcs aquàtics.
D'igual manera, el 14 de març de 2020, per motiu de la pandèmia provocada per la COVID-19, es va decretar l'estat d'alarma en tot el territori nacional. Aquesta situació excepcional ha tingut repercussions en tots els àmbits de la societat, i ha afectat, sense exclusió, a tots els establiments públics subjectes a la normativa d'espectacles. A causa d'això, a la incertesa creada i a la necessitat d'informar els ajuntaments, titulars de piscines i parcs aquàtics, comunitats de propietaris amb piscines de més de 100 persones d'aforament i la resta d'instal·lacions aquàtiques considerades d’ús col·lectiu, es comunica:
- El Ministeri de Sanitat, mitjançant Ordre SND/414/2020, de 16 de maig (BOE núm. 138, de 16 de maig), regula en el seu capítol X les condicions per a la reobertura al públic de les piscines recreatives i ús de les platges.
- Així mateix, en data 14/05/2020, el Ministeri de Sanitat va elaborar i va difondre un document sobre Recomanacions per a l'obertura de l'activitat en les piscines després de la crisi de la COVID-19.
- La FVMP en data 18/05/2020, ha complementat l'anterior amb un document titulat Mesures sobre les recomanacions per a l'obertura de l'activitat en piscines després de la crisi de la COVID-19. Tant l'Ordre SND/414/2020, com les recomanacions i les mesures, han sigut objecte d'oportuna divulgació per les administracions corresponents, i no cal ara repetir ni reiterar el que s’hi estableix.
En síntesi, els referits documents posen l'accent, entre altres, en el requisit de la higiene, desinfecció i control de l'aigua, reducció de l'aforament i clausura dels elements que siguen prescindibles (fonts d'aigua, tobogans, …).
En aquest context, sense perjudici de l'anterior, aquesta secretaria autonòmica, competent en matèria de seguretat, considera necessari incidir en el següent:
a) La competència per a obrir una piscina pública municipal és una atribució de l'ajuntament de la localitat. Serà l'ajuntament el que haja de decidir, en les condicions actuals, si considera oportú fer-ne l’obertura o no.
En el primer cas, això es realitzarà, sempre, d'acord amb les condicions i requisits d'índole sanitària i de seguretat establertes per les administracions competents. L'obertura d'instal·lacions aquàtiques de gestió privada, però obertes al públic en general, correspondrà als seus titulars, gestors o responsables d'acord amb la normativa vigent, i igualment d'acord amb les condicions sanitàries i de seguretat indicades.
b) El control de l'aforament és la qüestió fonamental de la qual depén la distribució dels espais de manera efectiva. El Codi tècnic de l'edificació preveu, com a regla general per a les zones d'estada del públic, un aforament d'una persona per 4 m², en vestuaris d'una persona per 3 m², i en l'aigua d'una persona per 2 m². No obstant això, gràcies a la situació actual, la regla bàsica de funcionament a aplicar es concreta en la necessitat de mantindre en la zona d'estada una distància de seguretat entre persones, com a mínim, de dos metres de separació. En aquest sentit, l'aforament de la instal·lació haurà de reduir-se en la proporció en la qual s'assegure aquesta distància dins de la superfície útil existent, sense que s'excedisca mai del 30% de l'aforament total.
c) Torns de bany. Amb la finalitat de procurar un ús de les piscines i instal·lacions aquàtiques pel màxim d'usuaris possible i aconseguir una més eficient ordenació, es requereix que s'establisquen torns de bany. Se suggereix que aquests puguen ser bé de matí i vesprada, bé cada dues o tres hores. Cada torn assumirà l'aforament màxim que corresponga segons el que s'ha dit en el punt anterior.
d) Venda d'entrades o tiquets per via telemàtica reduint al mínim la venda en taquilla. Les entrades o tiquets, hauran d'indicar de manera indubtable el torn o l'hora d'accés.
e) Desinfecció i neteja de les instal·lacions. Es recomana que s'efectue entre torn i torn, a més de l'indicat en les normes i documents públics.
f) Funció del/ de la socorrista. El/la socorrista s'ocuparà de la seua comesa habitual d'atenció i control dels banyistes. No obstant això, donades les circumstàncies actuals, també ha d'estar pendent, sobretot, en instal·lacions petites, del compliment de les distàncies de seguretat entre persones fora de l'aigua i del compliment de les condicions d'higiene pels usuaris. En instal·lacions grans (entenent per tals aquelles on l'actuació dels socorristes no siga efectiva), haurà d’haver-hi persones de suport per a atendre tals comeses.
g) Bars o cafeteries, annexos a les piscines. Normalment, cada instal·lació posseeix una zona de bar o cafeteria amb barra, taules i cadires. En aquest cas, s'han de respectar les normes que, a cada moment, estiguen vigents i s'apliquen per als locals d'hostaleria i restauració. És el cas de la deguda separació de taules i cadires, distància interpersonal, evitar aglomeració de persones en la barra, etc.
h) Totes les condicions i requisits indicats amb anterioritat estan supeditats a l'evolució de la pandèmia. Aquesta marcarà: bé l'aplicació progressiva de les condicions per a l'ampliació de l'obertura de les instal·lacions aquàtiques, bé la necessitat del seu tancament si les circumstàncies així ho requereixen.
A més de l'anterior, aquesta secretaria autonòmica recorda:
1. La regulació general actualment vigent en matèria de seguretat i condicions higienicosanitàries en aquest àmbit, es troba en les normes següents:
a) Llei 14/2010, de 3 de desembre, d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics, i títol XIII del Decret 143/2015, d'11 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei d'espectacles valenciana.
b) Decret 85/2018, de 22 de juny, del Consell, pel qual s'estableixen els criteris higienicosanitaris aplicables a les piscines d'ús col·lectiu.
c) Reial decret 742/2013, de 27 de setembre, pel qual s'estableixen els criteris tècnics sanitaris de les piscines (norma bàsica d'obligat compliment). Aquesta norma, vigent des de l'11 de desembre de 2013, inclou a l'efecte la classificació de piscines següent:
- Piscines d'ús públic:
Tipus 1 (piscines públiques, d'oci, parcs aquàtics, spa), i Tipus 2 (piscines d'hotels, allotjaments turístics, càmping o terapèutiques).
- Piscines d'ús privat: Tipus 3A (piscines de comunitats de propietaris, cases rurals o d'agroturisme, col·legis majors o similars), i Tipus 3B (piscines unifamiliars).
2. D'acord amb la normativa vigent en aquests moments (articles 264 i 265 del reglament aprovat per Decret 143/2015, d'11 de setembre), les piscines d'ús col·lectiu, hauran de disposar:
a) Les piscines amb una superfície de làmina d'aigua de 200 a 500 metres quadrats, tindran com a mínim un/a socorrista. No obstant això, en aquelles de làmina d'aigua inferior a 200 metres quadrats, en què s'accedisca mitjançant el pagament d'una quantitat en concepte d'entrada o quota d'accés, haurà d'haver-hi una persona encarregada, entre altres funcions, de la vigilància dels banyistes i de la supervisió del compliment de les normes de règim intern, especialment en aquells aspectes que fan referència a la prevenció d'accidents.
b) Les piscines amb una superfície de làmina d'aigua entre 500 i 1.000 metres quadrats, hauran de tindre, almenys, amb dos socorristes.
c) Les piscines la superfície de làmina de les quals d'aigua excedisca de 1.000 metres quadrats, tindran un/a socorrista més per cada 500 metres quadrats de superfície de làmina d'aigua.
d) En les piscines amb ones haurà d'haver-hi un socorrista més afegit del que corresponga segons els epígrafs anteriors.
En els recintes on hi haja diferents gots, se sumaran totes les superfícies de làmina d'aigua, a excepció de les de xipolleig, a l'efecte del càlcul del nombre de socorristes. En els casos en els quals la separació dels gots, o forma d'aquests, no permeta una vigilància eficaç, serà obligatori un socorrista, com a mínim, en cadascun. Els socorristes romandran en les piscines o zona de bany durant tot l'horari de funcionament. Durant aquest període no podran efectuar cap altra activitat que no siga la de vigilància i control d'aquesta zona i dels usuaris. En les atraccions dels parcs aquàtics serà obligatòria, així mateix, la presència de monitors, la funció principal dels quals serà la de vetlar per la correcta utilització d'aquelles. A l’efecte, d'acord amb el que es preveu en la normativa de parcs aquàtics, dirigiran i informaran sobre les normes d'ús i les prohibicions que han de ser observades pels usuaris.
3. Per a prestar servei de socorrisme en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana s'haurà d'acreditar la titulació oficial necessària, o superar els cursos organitzats per organismes públics o bé aquells degudament reconeguts per aquests. En aquest sentit, sense perjudici de l'existència d'altres òrgans d'àmbit territorial diferent, a la Comunitat Valenciana tenen competència per a impartir ensenyaments en matèria de salvament aquàtic i primers auxilis:
• Les facultats de Ciències de l'Activitat Física i Esport de la Comunitat Valenciana.
• Les conselleries amb competències en Educació, Esport i Sanitat.
• Labora. Servei Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF) Així mateix, es considera títol oficial el grau de Ciències d'Activitat Física i Esport, llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i Esport, llicenciat en Educació Física, i el tècnic d'Activitats Físiques i Esportives (TAFAD).
D'igual manera, podran exercir la funció de socorrista els qui tinguen les titulacions següents: certificat de professionalitat de socorrisme en instal·lacions aquàtiques, AFDP0109 (RD 711/2011, de 20 de maig); certificat de professionalitat de socorrisme en espais aquàtics naturals, AFDP0209 (RD 711/2011, de 20 de maig); tècnic esportiu en salvament i socorrisme (RD 878/2011, de 24 de juny; tècnic esportiu superior en salvament i socorrisme (RD 879, /2011, de 24 de juny); titulació de grau mitjà o superior que incloga els mòduls formatius associats a la qualificació de socorrisme en instal·lacions aquàtiques del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals; i, així mateix, acreditació d'haver superat les quatre unitats de competència de la qualificació professional de socorrisme en instal·lacions aquàtiques, o de la qualificació professional socorrisme en espais aquàtics naturals, en virtut del procediment previst en el RD 1.224/2009, de 17 de juliol. També es consideraran vàlides les titulacions d'haver superat els cursos de Labora (antic SERVEF), de l'especialitat socorrista aquàtic, codi AFDB10 o SPBF10.
4. Cursos reconeguts per a l'exercici de la funció de socorrista:
Des de fa cinc anys la Generalitat no reconeix cursos de capacitació de socorrisme. No obstant, això no és obstacle perquè aquells que en el seu moment van ser validats i els seus alumnes hagen efectuat cursos de reciclatge, puguen considerar-se vàlids als efectes escaients.
5. D'acord amb el que es preveu en el Document bàsic SUA, del Codi Tècnic de l'Edificació (RD 314/2006, de 17 de març, en vigor des del 29 de març de 2006), “les piscines en les quals l'accés d’infants a la zona de bany no estiga controlat, disposaran de barreres de protecció que impedisquen el seu accés a través de punts previstos per a això, els quals tindran elements practicables amb sistema de tancament i bloqueig”. En aquest marc, per a les piscines d'ús col·lectiu obertes abans de la data d'entrada en vigor del Codi tècnic d'edificació, resulta recomanable la disposició de barreres de protecció (tanques, per exemple), encara que no obligatori.
Obligatorietat que sí que existeix per a aquelles piscines l'obertura de les quals va tindre lloc a partir del 29 de març de 2006.
6. Les piscines incloses en l'àmbit d'aplicació de la normativa adés referida, i d'acord amb el preceptuat en l'article 18 de la Llei 14/2010, de 3 de desembre, hauran de tindre subscrit un contracte d'assegurança que cobrisca la responsabilitat civil per danys al públic assistent i a tercers, per l'activitat desenvolupada, risc d'incendi, danys al públic assistent o a tercers derivats de les condicions de local o la instal·lació, així com els danys al personal que hi preste els seus serveis. La quantia mínima d'aquestes assegurances es troba prevista en l'article 60 del reglament aprovat per Decret 143/2015.
EL SECRETARI AUTONÒMIC DE SEGURETAT I EMERGÈNCIES
José Maria Ángel Batalla
22/05/2020
11: 10: 33
http://www.justicia.gva.es/documents/19317797/169685743/Circular+piscinas+VALENCIANO++verano+2020_tr.odt_firmado.pdf/fad8b48f-b573-4ba6-9745-38b4e6f2ee8f