Després de dos anys de gestió del Consell PSPV-Compromís, els canvis en el model energètic valencià han sigut tímids. La instal·lació d'aerogeneradors eòlics ha sigut nul·la. Els avanços en biomassa, modestos. I la inversió en nous projectes d'
energies renovables, inexistent. No obstant això, la Conselleria d'Economia té un projecte.
El responsable del departament,
Rafa Climent, ha presentat aquest dijous al sector el Pla d'Energia Sostenible 2020. Quatre plans fosos en un -elaborat pe l'Ivace i ara obert a aportacions- que pretenen enfortir la competitivitat de l'economia valenciana al mateix temps que es protegeix el medi ambient i s'intenta mitigar el canvi climàtic. Aquest és el resum d'un projecte que vol mobilitzar 4.000 milions d'euros en inversió.
Objectiu: incrementar en 4 punts (del 12 al 16%, un 25% més) la participació de les
energies renovables en el consum final entre 2014 i 2020. De complir-se, el pla permetria evitar la generació d'1.500 ktC02, quilo tones de CO2, una mesura de l'impacte de l'activitat humana sobre el medi ambient. La inversió associada (directa, via deduccions fiscals o per agents aliens a l'administració) benvolguda és de 1.000 milions d'euros.
Sempre segons el pla, l'eòlica serà l'energia renovable reina a la Comunitat Valenciana el 2020. Un 66% del total. La menys usada, la solar termoelèctríca, per a la qual no es preveu creixement: un 2%.
Pla d'estalvi i eficiència energètica
Es vol reduir en un 20% el consum d'energia primària i millorar la intensitat energètica (l'indicador de la relació entre consum energètic i activitat econòmica) en un 1.5% interanual fins a 2020. El projecte preveu desenes de mesures en diversos sectors (indústria, transport, edificacions i equipaments) que van des del foment de les auditories energètiques fins a l'impuls de les plantes de cogeneració.
Impuls l'autoconsum d'energia elèctrica
El pla vol que els valencians incrementen en 260 megavats la potència elèctrica instal·lada provinent de sistemes d'autoconsum el 2020. La inversió associada prevista, 357 milions d'euros, evitaria 230 ktCO2 d'emissions. Les empreses i entitats ja poden optar als prèstecs a interès zero que Economia concedeix a través de l'Ivace. Els particulars, des del gener de 2017, poden deduir-se fins a un 20% de la seua inversió en instal·lacions per a lautoconsum en el tram autonòmic de l'IRPF.
Pla d'estalvi i eficiència energètica en el sector públic
La Generalitat vol "donar exemple", segons Júlia Company, responsable de l'Ivace. Per això, promet que el consum energètic global del sector públic de la Generalitat el 2020 serà un 12% inferior al de 2014. Complir requerirà d'una inversió associada de 115 milions d'euros i estalviarà 28 ktCO2.
Per a això, es treballarà en 8 àrees diferents. Entre unes altres, en la creació d'una "plataforma de gestió energètica unificada". També "es promouran les instal·lacions per autoconsum" o, en edificis amb molts funcionaris, "la mobilitat amb vehicles elèctrics i amb bicicleta".
El pla ha sigut presentat en la ciutat administrativa 9 d'Octubre de València, on hi ha concentrades diverses conselleries. Alguns dels aparcaments per a bicicletes del complex estaven buits. Com diu Climent, per a aconseguir millores significatives cal marcar-se metes ambicioses.