La Diputació del Canvi transfereix 35,6 milions als ajuntaments, un 54% més que en 2019
27 D'OCTUBRE DE 2020
El president ha destacat en el Debat de l'Estat de la Província la capacitat de resposta de la institució enfront del temporal Gloria i el suport als municipis per a fer front a la Covid-19
El president de la Diputació, José Martí, ha destacat durant la seua intervenció en el Debat de l'Estat de la Província, que una de les senyes d'identitat de la Diputació del Canvi és el seu fort caràcter municipalista, que s'ha traduït en un increment de prop del 54% de les quantitats transferides en 2020 als ajuntaments de la província respecte a 2019. En xifres absolutes, el creixement de les fons ingressats als municipis ha sigut de 12,4 milions d'euros, en passar dels 23,1 milions d'euros del passat exercici als 35,6 milions d'euros de l'actual. I en aquest primer any de gestió de PSVP i Compromís, respecte a l'inici del mandat de l'anterior corporació en 2016, l'augment ha sigut del 93,05%, amb 17,1 milions d'euros més.
En paraules del president, «es tracta del reconeixement de la majoria d'edat dels ajuntaments i de la decidida aposta de l'equip de govern de la Nova Diputació per l'autonomia municipal», que s'ha materialitzat entre altres mesures a través de les millores i la discriminació positiva a favor dels xicotets municipis introduïdes en el Pla 135 d'Obres i Serveis, dotat amb 12,3 milions d'euros.
A això cal sumar l'aportació, per primera vegada, de 5,6 milions d'euros al Fons de Cooperació Municipal de la Generalitat Valenciana, doblegant la quantitat que aporta el Consell en forma d'ajudes directes i incondicionals que els ajuntaments destinen amb llibertat al que consideren oportú. «Ho fem així perquè les alcaldesses i els alcaldes són els qui millor coneixen els seus pobles i les necessitats existents en ells».
Esforç sense precedents
Segons ha explicat Martí en el seu discurs, «ha sigut un esforç sense precedents que hem impulsat i desenvolupat malgrat la irrupció de la pandèmia, que ha transformat de manera radical la realitat, fins al punt que s'assembla molt poc a la qual existia al juny de 2019, quan arribem al govern provincial».
Per al president de la Diputació, 2020 està resultant «molt difícil, perquè és un any en què, tal com va expressar l'alcaldessa de Benassal, Mari Luz Monterde, en la convenció d'alcaldes dels Ports, «els nostres pobles estan tristos». Per això, ha assenyalat, que «ara més que mai és el moment de la política. Hem d'esforçar-nos per a aconseguir que torne l'alegria a les cases dels nostres pobles, barris i ciutats». Per a aconseguir-ho cal donar respostes des dels diferents nivells de l'administració: Unió Europea, Govern d'Espanya, Generalitat Valenciana, Diputació i ajuntaments. “Nosaltres ja hem iniciat aqueix camí, amb el pla #ReactivemCastelló, que és molt més que una etiqueta o un eslògan, perquè tota la nostra acció anirà dirigida a la recuperació de la província de Castelló».
Borrasca Gloria
José Martí ha fet un repàs als principals aspectes de la gestió de l'equip de govern durant aquest any, marcat des del seu inici per la necessitat d'afrontar l'emergència originada per la borrasca Gloria. El president ha explicat que amb el canvi climàtic es continuaran produint fenòmens meteorològics adversos i que «els fons del Pla de Recuperació de la Unió Europea seran una bona oportunitat perquè molts d'ells estaran orientats a la transició ecològica i a l'aposta per una nova economia, transformadora, eficient i respectuosa amb el medi ambient».
Resposta ràpida enfront de la Covid-19
Sobre la Covid-19, José Martí també ha assenyalat que «la pandèmia ens ha posat a prova», incidint en què «hem sigut una institució pionera a Espanya a l'hora de fer costat als ajuntaments”.
Un altre dels aspectes destacats pel president ha sigut l'aprovació del Pla Reactiva Castelló, que contempla mesures valorades en 9 milions d'euros, amb el consens de tots els grups polítics, i després d'haver escoltat a tots els actors afectats per l'emergència sanitària i la consegüent crisi econòmica.
En clau de política turística és important destacar l'aportació de 1,25 milions d'euros al Fons de Cooperació per a Municipis Turístics de la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu de repartir, al costat de la Generalitat, al voltant de 2,5 milions d'euros entre aquests ajuntaments.
El president, de cara al futur, s'ha referit a la necessitat que «treballem tots junts per a reconstruir el teixit econòmic i reforçar els serveis públics essencials per a avançar per la senda de la transformació de l'economia perquè siga més social, innovadora i sostenible». En la seua opinió, «tota crisi representa una oportunitat i aquesta ho és per a la província i, especialment, per a les comarques d'interior afectades per la despoblació perquè ara s'està visibilitzant la qualitat de vida existent als pobles, en els quals es pot viure amb més tranquil·litat, sense aglomeracions i d'una manera més ecològica». «Els nostres esforços han de dirigir-se a aconseguir que siga possible treballar i viure tot l'any en l'àmbit rural».
Al llarg de la seua intervenció, Martí ha apel·lat a la pràctica del diàleg i el consens, «més necessaris que mai per l'excepcionalitat del moment que vivim». Una vocació que en la Nova Diputació ja era realitat abans de l'emergència sanitària i que ha permés aprovar en els últims 16 mesos un total de 23 declaracions institucionals i adoptar 143 acords plenaris per unanimitat.
És una tendència que ja va afavorir l'aprovació del Pla Reactiva Castelló i que «ha de continuar en el procés d'aprovació de pressupostos, raó per la qual ha tornat a realitzar una crida al consens dels quatre grups representats en el ple perquè és la millor manera de ser útils a la societat a la qual representem». Martí no demana «la renúncia a la ideologia i la manera d'entendre la societat, la vida o la província», sinó «acostar postures, trobar punts d'unió i saber escoltar».
Gestió del dia a dia
Encara que la pandèmia ho ha canviat tot, la Diputació del Canvi ha continuat treballant en els seus principals objectius: s'han invertit 45 milions d'euros per a fer front al repte demogràfic; s'han destinat 5,7 milions d'euros, 2 més que en 2019, a reforçar les polítiques de Benestar Social; s'ha redactat el primer Pla d'Igualtat de la casa; i s'ha creat l'àrea de Memòria Històrica, entre moltes altres actuacions.
Martí també s'ha referit al projecte de rehabilitació de Sant Joan de Penyagolosa, «sens dubte una de les principals apostes culturals que tenim per davant, que constitueix un exemple de col·laboració i que ha de marcar el camí de les polítiques culturals que desenvolupe aquesta institució».
El president ha finalitzat el seu discurs fent una crida a reactivar i recuperar la província de Castelló “perquè la seua gent el mereix i al costat d'ella continuarà estant la seua Diputació».
Intervenció de Santi Pérez
El portaveu del Grup Socialista, Santi Pérez, ha destacat per la seua part que la Nova Diputació «és més municipalista, trepitja molt més el territori i dota de més autonomia als ajuntaments», la qual cosa en la seua opinió constitueix «el seu senyal d'identitat». A més, considera que és «més igualitària i feminista, oberta, transparent i democràtica».
Per a Santi Pérez, la Nova Diputació és més eficaç perquè «planifica mirant al llarg termini; és capaç d'elaborar un Pla Provincial d'Aigua i de posar en marxa en només un any la planta de purins de Salzadella, a la qual en 2021 se sumarà la de Sant Mateu, després que totes les instal·lacions d'aquest tipus hagen estat tancades durant 20 anys».
El nou govern progressista de la Diputació, segons Pérez, «gestiona millor i és més pròxim als ajuntaments, als quals dota d'autonomia sense tuteles». I sobre el repte demogràfic, insisteix que es treballa «de manera coordinada i transversal, orientant les accions a la millora de les condicions de vida als pobles».
Intervenció d'Ignasi Garcia
Per part seua, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha posat l'èmfasi en el fet que «aquest és el primer Debat de l'Estat de la Província en el qual el valencianisme polític forma part d'un govern progressista», que «està imprimint la nostra manera d'entendre i governar en el territori». En aquest sentit, ha manifestat que «hem deixat de ser una trinxera política per a funcionar de manera col·laborativa amb la Generalitat i a aplicar mesures de progrés social a les nostres comarques», cosa que, assegura, «ha enfortit també les competències pròpies de la nostra Diputació».
Garcia ha argumentat que «el funcionament d'aquesta nova casa ja no és el d'una repartidora a dit amb solucions ad hoc» i ha subratllat que «hem fet un pas avant en plans estratègics que garantisquen la igualtat de drets i serveis a tota la població».
Com a exemple, ha posat el de la recuperació del Pla d'Ocupació, «que es va quedar en el tinter de l'antic govern», i la coordinació institucional «amb tots els organismes competents en el proveïment de l'aigua potable» per a assegurar l'accés «tant dels municipis de costa com d'interior, per a consum humà i per al desenvolupament de la indústria» a través del Pla Director de l'Aigua.
Segons el portaveu de la coalició, «ara, la Diputació planifica a mitjà i llarg termini i gràcies a això som una administració alineada totalment amb les polítiques europees per a la reconstrucció, perquè estem fent d'aquesta administració un tractor socioeconòmic, un mecanisme que lidera en la transició ecològica i econòmica de les nostres comarques de baix cap amunt», ha manifestat.
ReactivemCastelló
El president Martí, per a tancar la sessió, ha ressaltat que la pandèmia «ha transformat les nostres vides i el nostre model de societat, afectant greument moltes famílies». No obstant això, ha volgut llançar un missatge d'optimisme a la societat perquè està segur que «tirarem avant» donada «la capacitat de resiliència dels castellonencs».
Per a José Martí “és el moment de fer un bon ús de la política, entesa com «l'art d'aplicar bons remeis als problemes, fugint de la crispació i l'enfrontament», i ha finalitzat afirmant que «tots hem d'acostar el muscle per a fer de la província un exemple per a la reconstrucció econòmica que possibilite que la reactivació de les nostres comarques».
https://www.dipcas.es/va/actualidad/la-diputaci-n-del-cambio-transfiere-35-6-millones-a-los-ayuntamientos-un-54-m-s-que-en-2019?fbclid=IwAR11P-NBQHf68KQldNqRvCcwBMZoS0cB_xVKfiSHdl96gMhN3_TF6GZ2VK0