dimarts, 1 d’abril del 2025

Aprueban las bases de las ayudas al control del jabalí en municipios de Castellón, Valencia y Alicante

 

Los ayuntamientos de 76 localidades castellonenses con la plaga podrán optar a subvenciones



ORDE 4/2025, de 14 de març, de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, per la qual s’establixen les bases reguladores per a la concessió d’ajudes a ajuntaments de la Comunitat Valenciana destinades a facilitar el control poblacional del senglar en els municipis amb sobreabundància de la Comunitat Valenciana.

PREÀMBUL
 
          Durant l’última dècada les poblacions de senglar a la Comunitat Valenciana han augmentat de manera molt significativa, i de la mateixa manera ho fan els impactes que això provoca, especialment en l’agricultura i en la seguretat viària. A més, la previsió sobre la base dels informes tècnics i les publicacions científiques és que este creixement es mantinga en els pròxims anys i les poblacions dupliquen la grandària en menys d’una dècada.
          Estos problemes s’aguditzen en els municipis amb sobreabundància de senglar i més encara a on es localitzen, zones en les quals la gestió de l’espècie mitjançant la caça esportiva no és possible o no és prou efectiva per estar limitades les modalitats que es poden practicar. Així ocorre en les zones agrícoles i en les àrees en què s’intercalen urbanitzacions o vivendes aïllades amb camps de cultiu, en producció o abandonats, que han proliferat en l’extraradi dels nuclis urbans. A això s’unix el fet que estes àrees a vegades no compten amb un responsable de la gestió cinegètica, ja que són zones no incloses en un espai cinegètic declarat.
          La situació descrita, siga en àrees incloses en un espai cinegètic declarat o no, desperta cada vegada més preocupació entre els ajuntaments, que veuen augmentar els problemes provocats pel senglar i la dificultat de control de les seues poblacions.
          Per tant, el control de la població de senglar representa un desafiament per a les administracions directament involucrades en la gestió d’esta espècie; és necessari un enfocament coordinat i col·laboratiu per les greus implicacions que comporta la tendència poblacional de l’espècie i també requerix la col·laboració amb altres sectors implicats com associacions de caça i d’agricultors.
          Esta ajuda pretén atendre la demanda municipal de manera que es facilite el control de les poblacions de senglar als ajuntaments dels municipis declarats amb sobreabundància (annex I de l’Orde 22/2021, d’11 de novembre, de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es regula la caça i control del senglar, o les seues actualitzacions).
          La finalitat de l’ajuda és promoure que els municipis amb sobreabundància de senglar amb terrenys en què no es realitza el control de l’espècie, per falta de titular cinegètic o per no disposar este de mitjans suficients per a fer-ho, o que suposen un cost considerable atenent les seues obligacions de pressió cinegètica, puguen exercir este control i proveir-se del material necessari per a portar la població de senglar cap a un estat de normalitat, en el qual disminuïsquen els riscos i impactes que provoca la sobreabundància d’esta espècie.
          L’ajuda no afecta intercanvis comercials entre estats membres i de cap manera falseja o amenaça falsejar la competència, afavorint determinades empreses o produccions i, per tant, no es troba dins dels supòsits arreplegats en l’article 107.1 del Tractat de funcionament de la Unió Europea (TFUE), per ser una ajuda destinada a ajuntaments amb la finalitat que puguen exercir el control del senglar i la retirada dels cadàvers.
          És per tot això que, a proposta de la persona titular de la direcció general competent en matèria cinegètica, de conformitat amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i fent ús de les atribucions conferides per l’article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Govern Valencià, així com del Decret 147/2023, de 5 de setembre, del Consell, d’aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, i dels articles 160.2 i 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions,
 
ORDENE
 
          Primer
          Aprovar les bases reguladores per a la concessió d’ajudes destinades a promoure el control del senglar per a reduir les poblacions en les zones en què presenta sobreabundància. Estes bases estaran vigents durant el pla estratègic de subvencions de la conselleria competent en matèria cinegètica que s’aprove en el seu moment.
 
          Primera. Objecte i àmbit d’actuació
          Este objectiu s’articula mitjançant unes ajudes als ajuntaments de la Comunitat Valenciana per al control de senglar mitjançant qualsevol de les tècniques de caça per raons de control o gestió, tant per a l’adquisició del material necessari per a este control com per a sufragar els gastos de personal associat a este o la contractació directa del servici de control o els costos d’organització i execució d’accions de caça col·lectiva.
          De la mateixa manera, també preveu ajudes per a l’eliminació de cadàvers de senglar mitjançant la contractació dels servicis necessaris per a la seua retirada i destrucció, així com per a l’adquisició dels contenidors necessaris per a depositar els exemplars fins a l’arreplega, o per a l’adequació de recintes a on eliminar els mencionats cadàvers o col·locar els contenidors.
 
          Segona. Requisits que han de complir les entitats beneficiàries
          1. Podran ser beneficiaris de les subvencions arreplegades en estes bases els ajuntaments de la Comunitat Valenciana que estiguen en la llista de municipis declarats amb sobreabundància de senglar segons el que disposa l’article 5 de l’Orde 22/2021, d’11 de novembre, de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es regula la caça i control del senglar en la Comunitat Valenciana, o norma que la substituïsca en el moment de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana  de la convocatòria d’esta ajuda.
          2. Les entitats beneficiàries hauran de complir amb els requisits previstos en l’article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
 
          Tercera. Finançament de les ajudes
          Segons el que es disposa en l’article 26.3 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, estes bases reguladores per a la concessió d’ajudes no tenen incidència directa en el pressupost de la Generalitat.
          Les convocatòries anuals es realitzaran si en el pressupost anual hi ha crèdit adequat i suficient, contindran les quanties totals màximes i les aplicacions pressupostàries que les financen, i es faran públiques anualment mitjançant la resolució de la persona titular de la conselleria amb competències en caça, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
 
          Quarta. Concurrència amb altres ajudes
          Les ajudes regulades en esta orde són compatibles amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administració o entitat, pública o privada, nacional o internacional. No obstant això, l’import de les subvencions aprovades sobre la base de la present orde en cap cas podrà ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb subvencions o ajudes d’altres administracions públiques, o d’altres ens públics o privats, supere el cost de l’activitat, d’acord amb el que s’establix en el punt 3 de l’article 19 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
 
          Quinta. Gastos subvencionables i exclusions
          1. A l’efecte de la present orde, es consideren els gastos subvencionables següents:
          a) Contractació, fins al 100 %, de l’activitat de control de senglar mitjançant qualsevol tècnica de caça susceptible d’autorització per raons de control o gestió establida en l’article 3 de l’Orde 22/2021, d’11 de novembre, de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es regula la caça i control del senglar en la Comunitat Valenciana,a una persona jurídica (inclou associacions de caçadors sense ànim de lucre i els clubs esportius de l’article 41 de la Llei 4/1993, de 20 de desembre, de l’esport de la Comunitat Valenciana, que tinguen per objecte l’exercici de l’acció de caçar) o una persona física que complisca els requisits per a fer els treballs segons la legislació en matèria cinegètica.
          b) Contractació del servici d’arreplega i eliminació de cadàvers de senglar a una empresa autoritzada per a fer-ho.
          c) Adquisició de material per al control
          C.1. Material per al control:
          –  Estructures tipus caixa, gàbia o capturador, homologades per la direcció general competent en matèria cinegètica.
          C.2. Material per a la retirada de cadàvers:
          – Contenidors apropiats per a este tipus de residu.
          d) Adequació del recinte per a l’eliminació de cadàvers o col·locació dels contenidors destinats a la seua arreplega de conformitat amb les prescripcions establides per l’autoritat competent.
          En l’annex II de la present orde s’establixen els imports màxims subvencionables per unitat per a les activitats descrites en este apartat.
          2. L’import mínim de gastos subvencionables per a optar a l’ajuda serà de 2.000 euros per expedient.
          3. Els beneficiaris estaran subjectes en els seus procediments de contractació a la Llei 9/2017, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l’ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE, de 26 de febrer de 2014. A més, en l’adquisició dels béns reflectits en el punt 1, apartat c, d’esta base, per a contenció del gasto, s’establix l’obligació que els peticionaris aporten com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors per a qualsevol gasto subvencionable que supere els 3.000 euros, i han de seleccionar sempre l’oferta més econòmica o justificar expressament qualsevol altra elecció.
          4. Seran subvencionables els gastos realitzats amb posterioritat a la resolució de concessió de l’ajuda sol·licitada i, si és el cas, aquells que es realitzen amb posterioritat a la data de presentació de la sol·licitud si hi ha una declaració jurada del beneficiari en què es faça constar la no iniciació de l’activitat o inversió amb anterioritat a esta data, i en qualsevol cas sempre que recaiga resolució aprovatòria d’ajuda per a esta activitat.
          5. El material per al control de segona mà no serà subvencionable.
 
          Sexta. Tipus i quantia de les ajudes
          1. Les ajudes que regula la present orde es dividixen en tres línies d’ajuda:
          Línia 1: ajudes al control del senglar en zones comunes de caça. Seran subvencionables els gastos dels apartats a i c.1 de la clàusula quinta.
          Línia 2: ajudes al control del senglar en vedats de caça. Seran subvencionables els gastos dels apartats a i c.1 de l’epígraf 1 de la clàusula quinta.
          Línia 3: ajudes a l’eliminació de cadàvers de senglar. Seran subvencionables els gastos dels apartats b, c.2 i d de l’epígraf 1 de la clàusula quinta.
          En cada convocatòria es determinaran les línies que es convoquen i l’import destinat a cada una d’estes.
          2. La dotació pressupostària que es fixe en cada convocatòria, d’acord amb les disponibilitats pressupostàries de l’anualitat corresponent, es distribuirà entre les sol·licituds presentades per les entitats sol·licitants, atesa la prelació obtinguda segons la puntuació aconseguida d’acord amb els criteris de la base dècima, sempre que reunisquen els requisits fixats en la convocatòria, fins a esgotar el crèdit disponible.
          Si l’import total de les sol·licituds admeses en una de les línies no arriba a l’import destinat a eixa línia en la convocatòria, l’import romanent s’addicionarà a les altres línies previstes en esta orde amb un repartiment proporcional a la dotació inicial de cada línia.
          3. En la resolució de concessió de la convocatòria s’especificarà el termini màxim d’execució de les actuacions subvencionables.
          4. La convocatòria establirà una quantia màxima subvencionable per expedient, i pot fixar esta com un percentatge dels gastos en els quals incórrega el beneficiari sense sobrepassar els imports màxims subvencionables establits en l’annex II.
          5. Amb independència de les línies d’ajuda convocades, cada ajuntament sol·licitant comptarà amb un únic expedient d’ajudes en el qual es reflectiran tots els conceptes per als quals sol·licita subvenció identificant a quina línia d’ajudes corresponen.
 
          Sèptima. Obligacions de les entitats beneficiàries
          1. A més de les que es preveuen en l’article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del seu reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, les entitats beneficiàries de les subvencions deuran:
          a) Acceptar la supervisió de les activitats previstes en la sol·licitud que fonamenta la concessió de la subvenció per part de la direcció territorial de la província en la qual s’instruïsca l’expedient.
          b) Acceptar les obligacions i els requisits fixats en esta orde de bases, la convocatòria a la qual s’aculla la sol·licitud, i les directrius que la direcció general amb competències en caça establisca per al seu desplegament i seguiment.
          c) En el cas d’adquisició de paranys objecte d’ajuda l’entitat beneficiària haurà de precintar-les d’acord amb el que s’establix en l’article 15 del Decret 188/2014, de 7 de novembre, del Consell, pel qual es regula la figura de guarda jurat de caça a la Comunitat Valenciana, i l’habilitació per al control de predadors, i mantindre la titularitat d’estes i dedicar-les a la finalitat per a la qual es van subvencionar durant, almenys, un període de 3 anys des del pagament de l’ajuda.
          d) Nomenar una persona responsable de la direcció tècnica de les activitats previstes en la memòria que fonamenta la concessió de la subvenció, que es convertirà en la interlocutora vàlida amb la conselleria competent en matèria cinegètica en la qual s’instruïx l’expedient, en tot el que es relaciona amb el desenrotllament d’estes activitats; este nomenament s’ha de comunicar per escrit.
          e) Per a efectuar controls al senglar, s’haurà de comptar amb una autorització de la direcció territorial corresponent a este efecte.
          En el cas que el control del senglar es realitze dins de vedats de caça (línia 2 de la clàusula sexta) mitjançant tècniques de caça autoritzades al titular del vedat, i este control l’haja de realitzar la mateixa associació de caçadors o club esportiu (titular d’este vedat), haurà d’haver-hi un escrit de l’ajuntament dirigit a l’associació de caçadors o club esportiu, en el qual sol·licite que es realitze el control en esta zona delimitada.
          f) Comunicar per escrit a la direcció general competent en matèria de caça l’obtenció de qualsevol altra ajuda o subvenció per a la mateixa finalitat, procedent de qualssevol altres administracions, ens públics o privats.
          g)Conservar els documents justificatius originals de l’aplicació dels fons rebuts per un termini de 6 anys, inclosos els documents electrònics, mentres poden ser objecte de les actuacions de comprovació i control per l’òrgan concedent i, si és el cas, de les actuacions de control financer que corresponen a la Intervenció General de la Generalitat, i de les previstes en la legislació de la Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana en relació amb les subvencions concedides.
          h) Les entitats beneficiàries han de complir el que s’establix en la Llei 1/2022, de 13 d’abril, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana, respecte a l’obligatorietat de donar l’adequada publicitat al caràcter públic del finançament de les actuacions objecte de subvenció i el Decret 105/2017, de 28 de juliol, així com l’article 18 de la Llei 38/2003, de 26 de novembre, general de subvencions.
          i) Les entitats beneficiàries han de complir amb el que s’establix en la normativa reguladora de protecció de dades.
          2. Qualsevol variació que afecte les dades i la documentació entregada a l’Administració en el context de la tramitació d’esta ajuda ha de ser informada immediatament a la conselleria competent en matèria cinegètica. L’incompliment dels compromisos adquirits pot, excepte causa de força major, donar lloc a l’inici de l’expedient de reintegrament de les ajudes.
          3. Les entitats beneficiàries disposaran d’un registre actualitzat amb la informació següent:
          – Parcel·les cadastrals en les quals es realitze el servici de control de senglar quan consistisca en la realització d’esperes o col·locació de caixes parany.
          – Croquis sobre base topogràfica de les zones de caça batudes, nombre de caçadors i nombre de gossos utilitzats en les caceres col·lectives (batudes xicotetes i batudes).
          – Exemplars capturats en cada cacera (amb indicació de sexe, pes aproximat i, en el cas de femelles, indicació del nombre de fetus si estava prenyada), mètode de control emprat, nombre de dies de control actiu i nombre de dies d’encebament/atraients sense control actiu.
          – Persona jurídica o física que ha efectuat el control.
          – Nombre de paranys adquirits amb els números de precinte col·locats en cada un.
          – Nombre de contenidors adquirits, nombre de quilos retirats i de viatges efectuats per empresa autoritzada per a la gestió del residu.
 
          Octava. Sol·licituds i documentació
          1. Els interessats presentaran les sol·licituds a través de la seu electrònica de la Generalitat (http://www.gva.es) amb el model normalitzat que es publicarà en esta i en la forma que es determine en les convocatòries.
          2. La conselleria competent en matèria de caça facilitarà models normalitzats específics en la web de la Generalitat (http://www.gva.es).
          3. Al formulari omplit en la tramitació telemàtica s’annexarà la documentació següent:
          a) Sol·licitud omplida amb el model normalitzat. Esta sol·licitud es firmarà digitalment pel representant de l’entitat sol·licitant, mitjançant el procediment establit per a fer-ho en la Seu electrònica de la Generalitat Valenciana.
          b) Acord adoptat pel ple per a sol·licitar esta ajuda o, si és el cas, per la junta de govern local quan acredite tindre esta facultat delegada, o per l’alcalde/essa de la corporació, amb la posterior ratificació del ple o de la junta en el cas que tinga esta facultat delegada.
          c) Fitxa de les inversions i/o del servici de control de senglar segons l’annex I de la present orde, en què es desglossarà el pressupost segons els diferents blocs de gastos subvencionables arreplegats en la base quinta.
          d) Pressupost dels gastos reflectits en els apartats del punt 1 de la base quinta. En el supòsit dels gastos subvencionables de l’apartat c, s’aportaran com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors per a qualsevol inversió subvencionable que supere els 3.000 euros; s’ha de seleccionar sempre l’oferta més econòmica o justificar expressament qualsevol altra elecció.
          e) Acreditació de la titularitat de les dades bancàries per al pagament de la subvenció, de conformitat amb el que s’establix en l’Orde 2/2022, de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, per la qual es regulen les actuacions o tràmits d’alta, modificació i baixa de les dades personals identificatives i bancàries de les persones físiques i jurídiques que es relacionen econòmicament amb la Generalitat.
          f) El permís del titular cinegètic per a efectuar el control del senglar quan este afecte un espai cinegètic declarat.
          g) Acreditació d’estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, en cas de no autoritzar o oposar-se a la seua consulta per l’òrgan gestor del procediment.
          h) Acreditar, mitjançant una declaració responsable, que l’entitat sol·licitant no està incursa en les prohibicions per a obtindre la condició de beneficiària que establix l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que no és deutora de l’Administració pública per reintegrament de subvencions, que complix els requisits que exigix la normativa reguladora, que disposa de la documentació que així ho acredita i que es compromet a mantindre’n el compliment durant el temps inherent a l’exercici del dret de cobrament de la subvenció.
          4. La sol·licitud normalitzada incorporarà les declaracions responsables següents, que hauran de ser subscrites en tot cas per la persona responsable de les entitats sol·licitants:
          a) No estar incurs en alguna de les circumstàncies que arreplega l’apartat 2 de l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
          b) No haver sol·licitat una altra ajuda per al mateix gasto subvencionable. En cas d’haver obtingut subvencions per als mateixos gastos subvencionables procedents de qualsevol administració o entitat pública nacional o internacional, haurà d’especificar-se la quantia i la data de concessió de l’ajuda, així com l’organisme que la concedix.
          c) Complir els requisits exigits per a obtindre la condició d’entitat beneficiària de l’ajuda sol·licitada.
          d) Compromís de comunicar qualsevol variació que afecte les dades i la documentació entregada a l’Administració en el context de tramitació d’esta ajuda.
          e) Compromís d’aportar la documentació exigida en les bases reguladores que no puga ser obtinguda directament per la Conselleria.
          f) Compromís de facilitar en qualsevol moment la realització dels controls necessaris per a comprovar la concessió correcta de l’ajuda i el compliment dels compromisos, així com d’aportar la informació necessària requerida, tècnica, econòmica i laboral, per a l’elaboració d’indicadors de seguiment de la mesura.
          g) Compromís d’arreplegar la disponibilitat dels terrenys per a efectuar les actuacions segons la normativa vigent.
          5. Per a acreditar que es reunixen els mèrits establits en la base dècima, punt 2, apartats b, g i h es presentarà, segons corresponga:
          a) Còpia dels estatuts de constitució del club o societat de caçadors.
          b) Declaració responsable sobre el fet de disposar d’un projecte de valorització de la carn de senglar i que es compromet a la seua implementació en el termini de dos anys.
          c) Declaració responsable en la qual es compromet a incorporar en les noves contractacions, baixes i substitucions que es produïsquen durant l’execució de l’ajuda a jóvens que accedisquen a la seua primera ocupació, o siguen menors de trenta anys i es troben en situació de desocupació durant almenys sis mesos. En el cas de contractar el servici, l’ajuntament es compromet a exigir esta condició a l’empresa adjudicatària.
          6. Els interessats són responsables de la veracitat dels documents que presenten; els òrgans gestors poden sol·licitar, de manera motivada, l’acarament de les còpies que aporten, per a la qual cosa poden requerir l’exhibició del document o de la informació original, sense perjuí de les facultats de comprovació, de control i d’inspecció que tenen atribuïdes les administracions públiques.
          7. En el cas que la sol·licitud no reunisca els requisits que assenyala l’article 66 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o no s’adjunten els documents establits en esta base, es requerirà a l’entitat interessada perquè, en un termini de deu dies, esmene la falta o annexe els documents preceptius, amb indicació que si no ho fa, se li tindrà per desistida de la seua petició, amb resolució prèvia que haurà de ser dictada en els termes previstos en l’article 21 de la Llei 39/2015.
          8. Així mateix, es podrà requerir del sol·licitant qualssevol altres dades, documents i informes complementaris que resulten necessaris per a la resolució de l’expedient, així com l’acreditació dels requisits als quals es referix la documentació administrativa.
          9. El termini per a la presentació de les sol·licituds d’ajudes s’establirà en la convocatòria d’estes, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
          10. En el cas que els controls poblacionals per als quals se sol·licita la subvenció requerisquen autorització de la direcció territorial corresponent, estes autoritzacions seran arreplegades per l’òrgan que tramita i instruïx la subvenció.
 
          Novena. Tramitació
          1. La concessió de les subvencions es realitzarà mitjançant el procediment de concurrència competitiva a què es referix l’article 22 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l’article 164 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, d’acord amb els criteris de valoració que s’indiquen en la base dècima d’esta orde.
          2. L’òrgan encarregat de la instrucció del procediment és la direcció territorial corresponent a l’àmbit provincial de l’ajuntament. D’ofici, acordarà totes les actuacions necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les quals ha de proposar-se la resolució.
          3. Finalitzada la fase d’instrucció s’emetrà, si és el cas, un full de control de sol·licitud vàlid, en què s’especificarà que la sol·licitud complix amb els requisits establits per a accedir a l’ajuda, l’import d’ajuda proposat i la baremació correcta que cal tindre en compte en el procés de concurrència competitiva.
 
          Dècima. Valoració i proposta de resolució
          1. La valoració de les sol·licituds presentades es realitzarà per una comissió de valoració composta per la persona titular del Servici de Caça i Pesca en qualitat de president, la persona titular de la prefectura de secció de caça i fins a un màxim de tres tècnics/es de caça (un per província) designats/ades per la persona titular de la direcció general amb competències en caça; una actua en qualitat de secretària de la comissió, que atesos els criteris i els requisits establits i d’acord amb la disponibilitat pressupostària, estendrà acta i formularà la proposta de resolució a l’òrgan concedent.
          En la designació de les persones representants en este òrgan, es procurarà la presència equilibrada de dones i hòmens, en aplicació del que es preveu en el III Pla d’igualtat de dones i hòmens de l’Administració de la Generalitat, aprovat pel Consell amb data 5 d’agost de 2022.
          Les ajudes es tramitaran en règim de concurrència competitiva fins a esgotar el pressupost de la convocatòria. La comissió de valoració elaborarà una llista amb la puntuació obtinguda de totes les sol·licituds de la subvenció admeses.
          2. Per a l’atorgament de les subvencions en règim de concurrència competitiva, a l’efecte d’establir l’orde de prelació entre les sol·licituds admeses a tràmit, es tindran en compte els criteris de valoració següents i la baremació corresponent serà:
          a) Valoració del municipi en funció del percentatge de zona comuna de caça que presenta en el moment de la convocatòria respecte del total de la superfície del terme municipal, fins a un màxim de 30 punts, tenint en compte el criteri de baremació següent:
 
Superfície municipal com a zona comuna de caça igual al 0 %
0 punts
Superfície municipal com a zona comuna de caça fins al 30 %
10 punts
Superfície municipal com a zona comuna de caça superior al 30 %, però menor o igual al 60 %
20 punts
Superfície municipal de zona comuna de caça superior al 60 %
30 punts

 
          b) Control efectuat per un club esportiu o associació de caçadors amb més de 5 anys d’antiguitat:
 
Club esportiu o associació de caçadors amb més de 5 anys d’antiguitat
10 punts

 
          c) Valoració en funció del percentatge de superfície municipal declarada en el moment de la convocatòria com a espai natural protegit, d’acord amb l’article 3 de La llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat Valenciana, d’espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana, fins a un màxim de 10 punts. Tenint en compte el criteri de baremació següent:
 
El municipi té algun espai natural protegit, d’acord amb l’article 3.1 de la Llei 11/1994, que abasta fins al 50 % de la superfície municipal.
5 punts
El municipi té algun espai natural protegit, d’acord amb l’article 3.1 de la Llei 11/1994, que abasta més del 50 % de la superfície municipal.
10 punts

 
          d) Valoració del municipi sobre la base del percentatge de superfície municipal ocupada en el moment de la convocatòria per residencial de baixa densitat segons cartografia del Sistema d’Informació sobre Ocupació del Sòl d’Espanya (SIOSE), tenint en compte el criteri de baremació següent:
 
El municipi compta amb una superfície residencial de baixa densitat igual o superior al 10 % del total de la superfície del terme municipal.
10 punts

 
          e) Valoració en funció del pressupost municipal de l’any anterior al de la convocatòria de la subvenció, fins a un màxim de 20 punts, tenint en compte el criteri de baremació següent:
 
Pressupost municipal major de 3.000.000 d’euros
5 punts
Pressupost municipal igual o inferior a 3.000.000 d’euros, però major d’1.000.000 d’euros
10 punts
Pressupost municipal igual o menor a 1.000.000 d’euros, però major de 500.000 euros
15 punts
Pressupost municipal igual o menor a 500.000 euros
20 punts

 
          f) Valoració en funció de l’assistència mitjana per soci/sòcia necessària per a complir amb la normativa en vigor respecte a l’esforç mínim de caça al senglar en el vedat, mesurat en jornades de caça. Prenent el nombre de socis del pla tècnic d’ordenació cinegètica en vigor i la superfície utilitzable de senglar de la cartografia publicada en el visor cartogràfic de la Generalitat Valenciana.
 
Si el nombre de jornades de caça per soci/sòcia per a complir amb l’esforç mínim de caça al senglar en el vedat és igual o superior a 20 per temporada.
10 punts

 
          g) Ajuntament que compte amb projecte de valorització de la carn de senglar i compromís per a la seua implementació en el termini de dos anys.
 
Ajuntament amb projecte de valorització de la carn de senglar i compromís per a la seua implementació en el termini de dos anys.
10 punts

 
          h) Responsabilitat social segons el Decret 118/2022, de 5 d’agost, del Consell, pel qual es regula la inclusió de clàusules de responsabilitat social en la contractació i en les convocatòries d’ajudes i subvencions.
 
Compromís d’incorporar en les noves contractacions baixes i substitucions que es produïsquen durant l’execució de l’ajuda a jóvens que accedisquen a la seua primera ocupació, o siguen menors de trenta anys i es troben en situació de desocupació durant almenys sis mesos.
5 punts

 
          En cas d’empat tindrà preferència l’ajuntament amb més percentatge de treballadors discapacitats en relació amb les respectives plantilles.
          En cas de mantindre’s l’empat, es decidirà pel nombre d’hectàrees situades en zona comuna de caça (ZCC): tindran prioritat o preferència els municipis amb més superfície en la ZCC.
          El criteri a només es tindrà en compte per a baremar sol·licituds de la línia 1 d’ajudes al control del senglar en zones comunes de caça.
          El criteri f només es tindrà en compte per a baremar sol·licituds de la línia 2 d’ajudes al control del senglar en vedats de caça.
          3. La comissió de valoració proposarà l’aprovació dels expedients que, amb compliment dels requisits de la convocatòria i segons l’orde de prioritat anterior, puguen ser atesos segons la dotació pressupostària prevista.
 
          Onzena. Resolució de la convocatòria de subvencions
          1. La competència per a resoldre les convocatòries correspon a la persona titular de la direcció general amb competències en matèria cinegètica, per delegació de la persona titular de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori.
          2. La resolució, que serà motivada i tindrà els efectes i contingut previstos en l’article 25 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, d’acord amb el que s’establix en l’article 45.1 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú.
          3. El termini màxim per a resoldre les sol·licituds i notificar les resolucions serà de sis mesos comptats a partir de la finalització del termini de presentació d’estes. Transcorregut el termini assenyalat sense que s’haja notificat cap resolució expressa, podran entendre desestimades les seues pretensions per silenci administratiu, en els termes previstos en l’article 24 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú, i en l’article 55 de la Llei 9/2001, de 27 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d’organització de la Generalitat.
          4. Les resolucions que concedisquen o deneguen estes ajudes posen fi a la via administrativa, i en les notificacions respectives s’informarà les entitats interessades dels recursos que siguen procedents.
 
          Dotzena. Pagament i justificació de les subvencions concedides
          1. La sol·licitud de pagament de la subvenció anirà dirigida a la persona titular de la direcció general competent en matèria cinegètica. El termini màxim per a justificar i sol·licitar el pagament de l’ajuda finalitzarà l’1 de novembre de l’any de la resolució de concessió, excepcionalment en la convocatòria podria modificar-se esta data a 15 de novembre.
          2. L’única forma vàlida de presentar les sol·licituds serà per mitjà de la seu electrònica de la Generalitat (www.gva.es), en el model normalitzat que es publicarà en esta, en la forma que es determine en les convocatòries.
          3. El compte justificatiu de gastos haurà de contindre:
          a) Una memòria d’actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la concessió de la subvenció, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts, convenientment firmada pel responsable de la direcció tècnica en l’ajuntament. En el cas d’ajudes al control del senglar, esta memòria es presentarà en els impresos habilitats a este efecte segons el mètode emprat.
          En el cas del control del senglar dins de vedats de caça mitjançant tècniques de caça autoritzades al titular de l’espai, quan el control s’haja efectuat per la mateixa associació de caçadors o club esportiu (titular d’este espai cinegètic), haurà d’adjuntar l’escrit de l’ajuntament dirigit a l’associació de caçadors o club esportiu en el qual sol·licite que es realitze el control en esta zona delimitada.
          b) Una memòria econòmica justificativa del cost de les activitats realitzades, amb una llista classificada dels gastos de l’activitat, amb identificació del creditor, el document, l’import, la data d’emissió i la data de pagament. Indicarà de manera expressa que declara que «els gastos indicats en la memòria econòmica responen de manera indubtable a la naturalesa de l’activitat subvencionada, resulten estrictament necessaris i han sigut efectivament efectuats i pagats». En esta s’identificarà de manera suficientment clara a què correspon la naturalesa de cada gasto realitzat, i estarà convenientment firmada per un funcionari de l’Administració local amb habilitació de caràcter nacional.
          c) Justificació documental dels gastos reflectits en la base quinta, mitjançant factura original i còpia del document que reflectisca la transferència bancària que justifique el pagament d’esta.
          4. En el cas de no haver autoritzat la conselleria competent en matèria cinegètica la seua obtenció mitjançant sistemes telemàtics, hauran d’adjuntar juntament amb la sol·licitud de pagament la certificació vigent d’estar al corrent de les obligacions tributàries davant de la Generalitat, l’Estat i la Seguretat Social en el cas que el que van presentar amb la sol·licitud de l’ajuda no estiga en vigor, en els termes establits en l’article 22 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; també hauran d’acreditar que es troben al corrent de les obligacions per reintegrament de subvencions que, si és el cas, se li hagen exigit, de conformitat amb el que determina els articles 171.1 de la Llei d’hisenda pública de la Generalitat, i 34.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
          5. De conformitat amb el que es disposa en l’article 199.4 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valenciana, els ajuntaments han d’acreditar prèviament al pagament que estan al corrent en el compliment de l’obligació de rendició dels comptes anuals davant de la Sindicatura de Comptes. Este requisit s’entendrà complit si l’entitat local figura en el certificat que publica mensualment, en la seua pàgina web, la Sindicatura de Comptes. Als efectes, la Direcció General, prèviament al pagament, comprovarà si l’entitat local figura en el certificat; en cas contrari, requerirà a l’entitat local perquè acredite el compliment de l’obligació.
          6. L’import que cal abonar serà l’efectivament justificat d’acord amb la base quinta i fins al màxim per expedient indicat en la base sexta.
          7. Tota la documentació justificativa es presentarà acompanyada d’una relació detallada, agrupada segons els diferents mòduls subvencionables.
 
          Tretzena. Modificació de la resolució, pèrdua o minoració i reintegrament de la subvenció
          1. En general, ha d’entendre’s que les actuacions plantejades en la sol·licitud d’ajuda, i que donen lloc a la resolució de concessió, són inalterables quant al seu contingut. No obstant això, amb consideració de la possibilitat que puguen produir-se circumstàncies sobrevingudes no imputables al sol·licitant, hi ha la possibilitat de sol·licitar canvis quant al contingut d’estes actuacions abans del 30 de juliol de l’any de concessió; s’haurà de justificar degudament esta petició. Esta sol·licitud serà informada pels servicis tècnics i no podrà suposar l’increment de l’import d’ajuda per al beneficiari. S’elevarà una proposta de resolució a la persona titular de la direcció general amb competències en matèria cinegètica.
          2. Igualment, l’incompliment per l’entitat beneficiària dels requisits i les condicions que van donar lloc a l’atorgament de la subvenció, així com la falta de justificació o la justificació insuficient de la subvenció concedida en el termini establit a este efecte, així com la concurrència d’altres causes arreplegades per l’article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, donarà lloc a la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció.
          3. L’incompliment de les obligacions reflectides en la base sèptima podria donar lloc a incoar el corresponent procediment de reintegrament de la subvenció, amb tràmit d’audiència previ i notificació a l’entitat interessada, perquè puga al·legar el que estime pertinent en defensa del seu dret. La resolució de reintegrament seria dictada per la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de caça, per delegació de la persona titular de la conselleria amb competències en matèria cinegètica.
 
          Catorzena. Seguiment i control
          1. Es durà a terme un pla de control anual de la realització de l’activitat subvencionada, de conformitat amb el que establix l’article 169 de la Llei 1/2015, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, mitjançant:
          a) Controls administratius de totes les sol·licituds d’ajuda i de pagament:
          En les sol·licituds d’ajuda es controlarà l’admissibilitat dels peticionaris, els compromisos subscrits, el compliment dels criteris de priorització i l’admissibilitat dels gastos subvencionables.
          En les sol·licituds de pagament es controlarà l’execució de l’operació per la qual es va concedir l’ajuda, els costos contrets i els pagaments realitzats.
          b) Controls sobre el terreny: es comprovarà que el resultat de l’operació s’ajusta a la descripció de la sol·licitud de l’ajuda, respecte a la qual s’haja concedit l’ajuda, i el que s’haja comprovat en la sol·licitud de pagament. Els controls sobre el terreny han de ser, com a mínim, del 5 % del total de gastos subvencionades, i es duran a terme abans que s’abone el pagament final de l’operació.
          c) Controls a posteriori: es comprovarà que l’entitat beneficiària manté el material objecte de compra (estructures homologades per a captura en viu de senglar i/o contenidors de retirada de cadàvers), i els dedica al fi per al qual es van subvencionar durant, almenys, un període de 3 anys des del pagament de l’ajuda.
          També es comprovarà l’existència d’un registre actualitzat en el qual consten les parcel·les cadastrals en les quals es realitze el servici de control de senglar, exemplars capturats en cada parcel·la (amb indicació de sexe i pes aproximat), nombre de dies de control actiu i nombre de dies d’encebament/atraients sense control actiu. Així com la persona jurídica o física que ha efectuat el control.
          Els controls a posteriori  seran com a mínim de l’1 % del total de gastos subvencionades.
          2. L’entitat beneficiària estarà obligada a sotmetre’s a les actuacions de control financer que preveu la Llei 1/2015, que es realitzen per part de la Intervenció General. De la mateixa manera, l’entitat beneficiària ha de complir amb l’obligació de col·laboració amb el control financer de conformitat amb el que disposa la llei mencionada.
 
          Quinzena. Règim d’infraccions i sancions
          El règim sancionador en la matèria regulada en la present orde serà el que s’establix en el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
 
          Setzena. Protecció de dades de caràcter personal
          1. El procediment administratiu derivat de la present norma comporta el tractament de dades de caràcter personal en el marc del que disposa el Reglament (UE) 2016/679, del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d’abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’estes dades, i en la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.
          2. La informació relativa al tractament de les dades de caràcter personal es troba disponible en el Registre d’activitats de tractament, publicat en la pàgina web de la conselleria competent en matèria de medi ambient (http://www.agroambient.gva.es/va/registre-de-tractaments). Concretament, la informació bàsica del tractament s’indicarà en la convocatòria d’ajudes corresponent.
          3. Quan la persona sol·licitant, o el seu representant legal, aporte dades de caràcter personal de terceres persones en el procediment administratiu, té l’obligació d’informar-les dels aspectes següents:
          – La comunicació d’estes dades a l’Administració per al tractament en l’àmbit de les competències pròpies i d’acord amb les finalitats del procediment.
          – La possibilitat que l’Administració faça consultes relacionades amb les seues dades per a comprovar, entre altres aspectes, la seua veracitat. Si esta consulta requerix una autorització per llei per part de les persones les dades de les quals cal consultar, la persona sol·licitant o el seu representant legal ha d’haver arreplegat esta autorització, que ha d’estar disponible a requeriment de l’Administració en qualsevol moment.
          – Del dret d’oposició que l’assistix que l’Administració tracte les seues dades. En este cas, ha de comunicar esta oposició a l’Administració als efectes oportuns.
 
          Dessetena. Transparència
          En compliment de l’article 3 de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i de la Llei 1/2022, de 13 d’abril, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana, les entitats beneficiàries de l’ajuda hauran de complir les obligacions previstes en la normativa sectorial en matèria de transparència.
 
          Dihuitena. Informació i publicitat
          1. La direcció general competent en matèria cinegètica promourà la publicació adequada en un lloc web global dedicat a la gestió cinegètica i a les ajudes autonòmiques.
          2. A les subvencions que es convoquen o concedisquen els serà aplicable el que es preveu en els articles 18 i 20 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en matèria de publicitat i transparència. Les entitats beneficiàries hauran de donar publicitat adequada al caràcter públic del finançament de les actuacions objecte de subvenció, inclòs el logotip de la Generalitat Valenciana i la llegenda «Amb la participació de…» en mitjans de difusió com ara cartells, materials impresos, mitjans electrònics o audiovisuals i en qualsevol altre mitjà de publicitat que es realitze de l’activitat subvencionada.
 
 
DISPOSICIÓ FINAL
 
          Primera. Disposicions aplicables i desplegament
          La direcció general amb competències en matèria cinegètica podrà dictar totes les instruccions de caràcter intern i organitzatiu que siguen pertinents per a adoptar les mesures necessàries per a l’aplicació d’esta orde i de les corresponents convocatòries.
 
          Segona. Entrada en vigor
          Esta orde entrarà en vigor l’endemà que es publique en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
          Contra esta orde, que esgota la via administrativa, es podrà interposar un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos comptats des de l’endemà de publicar-se, de conformitat amb el que s’establix en la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
 
València, 14 de març de 2025
 
Vicente Martínez Mus
Conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori