dijous, 29 de març del 2018

Lliçó de ball tradicional

La 1 de RTVE recomana Cabanes per a passar la Setmana Santa


Resultado de imagen de cabanes landscape
La 1 de RTVE recomana Cabanes per a passar la Setmana Santa
La 1 de RTVE ha estat aquesta setmana a Cabanes per a parlar de turisme rural. Han gaudit dels paisatges, la gastronomia i el patrimoni del poble per a plasmar-ho en aquest reportatge que s'ha emès avui a l'Informatiu de la Comunitat Valenciana i en el qual han participat algunes de les empreses locals dedicades al sector turístic a més de la regidora de l'àrea, Virginia Martí.
Per visionar el vídeo cliqueu sobre aquest enllaç
foto de Ania Prats Michavila.

Cabanes presenta els II Pressupostos Participatius amb una inversió total de 100.000 euros

Resultado de imagen de alcaldessa ajuntament Cabanes
Ajuntament de Cabanes

La regidora d’Hisenda, Virginia Martí, destaca l’acollida de la primera convocatòria i convida a les associacions a participar aportant les seues propostes
Procediment de participació en el vídeo del següent enllaç
https://www.facebook.com/ajuntcabanes/videos/597979353871669/
L’Ajuntament de Cabanes, a través de la regidoria d’Hisenda que gestiona Virginia Martí, ha presentat els II Pressupostos Participatius municipals. Enguany la inversió augmenta fins els 100.000 euros, 60.000 euros més que en l’edició anterior, que es destinaran a la proposta guanyadora d’entre totes les presentades per les associacions i col·lectius de Cabanes i La Ribera. En aquest sentit, Martí ha convidat a totes les entitats participants “a presentar les seues propostes de millora per al municipi”. Donat l’èxit de l’anterior convocatòria “esperem que enguany les associacions continuen implicant-se ajudant-nos a detectar les necessitats que tenim a Cabanes i La Ribera i fent que aquestes inversions siguen profitoses per a tots”. L’any passat es va decidir arreglar amb els 40.000 euros de pressupost les voreres i l’asfalt a diferents zones. Aquestes obres ja estan acabades a Cabanes i es troben en procés d’execució a La Ribera. Enguany, la data límit per a presentar propostes serà el dilluns 2 d’abril, el dia 9 del mateix mes s’escolliran les propostes guanyadores i els veïns i veïnes podran votar-les des del X al X de maig. A banda de la forma de votació tradicional amb papereta impresa, els veïns i veïnes que ho desitgen podran també emetre el seu vot per Internet a través del web de l’ajuntament  http://www.cabanes.es/

Aquest carnet és d'abans de la guerra civil.

Vanessa CCl

Soci-fundador de l'agrupació socialista de Benifaió
foto de Vanessa CCl.

Video:La Generalitat triturarà les restes de podes dels agricultors que ho sol·liciten per a evitar les cremes

La Generalitat triturarà les restes de podes dels agricultors que ho sol·liciten per a evitar les cremes


Per primera vegada, el dispositiu de prevenció comptarà amb unitats específiques per a gestionar la biomassa agrícola i forestal.. DIARI LA VEU
Les unitats de gestió de biomassa agrícola i dels boscos són la principal novetat del Pla de Vigilància Preventiva d'Incendis Forestals de 2018

Dimecres, 28 de març de 2018 17:30h


I.L. / València

El bosc mediterrani és molt vulnerable als incendis, més encara amb el canvi climàtic i les previsions d'una primavera seca i càlida. Tenint això en compte, aquest dimecres s'ha presentat el Pla de Vigilància Preventiva d'Incendis Forestals per a aquest any, un pla de prevenció que comença aquest dijous, 29 de març, i que s'allarga fins a la tardor.

La presentació ha anat a càrrec de la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, acompanyada per la directora general de Prevenció, Dèlia Álvarez. A més de comentar les principals novetats d'enguany, a l'antic llit del Túria, entre els ponts de les Flors i de l'Exposició, s'han exposat alguns dels vehicles i infraestructures de suport.

Segons ha explicat Cebrián, la novetat més significativa d'aquest dispositiu específic de prevenció d'incendis per a 2018 és "anar cap a les causes dels incendis, que acostumen a ser causes humanes" i "conscienciar dels riscos del foc". Les cremes de restes agrícoles i forestals, bàsicament les restes de podes, "suposen un factor de risc importantíssim", ha remarcat la consellera. Per això, per primera vegada, el dispositiu de prevenció comptarà amb unitats específiques per a gestionar la biomassa agrícola i forestal. Aquestes unitats, operatives per a la pròxima campanya de poda després de l'estiu, les componen un tècnic i un coordinador autonòmics i Unitats de Gestió de Biomassa residual.

"Al mateix temps que regulem o restringim les cremes, cal oferir alternatives a la gestió de la biomassa", ha indicat Cebrián. Concretament, la Generalitat posarà a disposició dels agricultors un número perquè telefonen i comuniquen que tenen restes agrícoles en la seua parcel·la. Aleshores acudirà una màquina i, de manera gratuïta per al llaurador, ho triturarà in situ perquè es puga aportar al sòl aquesta matèria orgànica.


Evitar el foc prop dels espais naturals protegits

En total hi haurà entre 6 i 8 unitats amb trituradora, distribuïdes als parcs naturals de la Serra d'Irta, la Serra d'Espadà, el Penyagolosa, la Calderona, el Túria, la Serra de Mariola, el Carrascar de la Font Roja i, esporàdicament i depenent de la feina, la zona del Montgó i la Serra Gelada. S'han triat aquestos parcs perquè són els que més interfície agrícola-forestal tenen i, per tant, on més problemes sol haver-hi.

El servei es posarà en marxa a partir de setembre o d'octubre, coincidint amb el període de podes. Com que es comença "des de zero", queda pendent concretar quantes hores d'atenció telefònica hi haurà, informar els interessats o organitzar el servei de manera que siga eficient, és a dir, "acudir quan hi haja diversos agricultors que ho sol·liciten en la mateixa zona", expliquen els tècnics.

Aquest servei està encomanat a l'empresa pública Vaersa, de qui depenen laboralment els treballadors, però les instruccions les dicta la Generalitat. De fet, es preveu que els vigilants d'observatoris forestals "que només estan contractats per a 4 mesos i mig", ara podran prolongar el seu contracte entrant a aquestes unitats de treball.

Més hores de vigilància preventiva

Cebrián ha destacat l'increment en hores de vigilància preventiva d'incendis forestals, que augmenten un 12,79% respecte de l'any passat, així com dels equipaments i nombre d'unitats disponibles amb aquesta finalitat. La consellera també ha posat en relleu "el paper dels agents mediambientals, presents en el territori durant tot l'any", que, a més, tenen les funcions d'investigació de causes dels sinistres i d'agents de l'autoritat i policia judicial per a iniciar els procediments sancionadors en cas de comportaments que incomplisquen la normativa d'incendis.

La conselleria compta amb el reforç de la vigilància a través Vaersa en observatoris i unitats mòbils. Per a la campanya de 2018-2019 es passa de 449 a 459 persones, s'incorporen 22 unitats mòbils de vigilància noves –denominades 'unitats comarcals'–, s'augmenta de 9 a 11 mesos el servei de les unitats polivalents, s'incrementen i regularitzen a 9 mesos i mig de servei tots els recursos mòbils i es transforma una unitat ordinària en una nova unitat motobomba.

També s'incrementa el període mínim de permanència dels observatoris forestals de reforç a 4 mesos i mig de presència. Dos observatoris més a la demarcació de València passen a tindre una permanència de 24 hores i s'ha incrementat l'equip de coordinació amb un coordinador més per a aquesta demarcació. A més, es reforça el personal de formació i gestió de voluntariat de les centrals de Comunicació de Prevenció d'Incendis Forestals (CPIF).

Campanyes de sensibilització i conscienciació

Una altra novetat d'aquest any és una campanya de sensibilització adreçada al sector agrari. La campanya té l'objectiu d'informar i conscienciar respecte a la necessitat de previndre els incendis forestals causats per l'ús del foc en la pràctica agrària. Les sessions començaran el 17 d'abril i estan orientades a agricultors i ramaders, sindicats agraris, Federació de Cooperatives, cambres i consells agraris locals, associacions adherides a moviments associatius rurals, diputacions, ajuntaments, Grups d'Acció Local LEADER, associacions de propietaris forestals, consorcis de residus, col·lectius i plataformes que fomenten pràctiques agrícoles sostenibles i col·lectius i plataformes ambientalistes.

En 2017 es van investigar un total de 349 incendis forestals: 81 a la demarcació d'Alacant, 60 a la de Castelló i 208 a la de València. D'aquestos, 265 tenien responsabilitat humana. Per això la consellera ha insistit en la importància de la conscienciació i la sensibilització, recordant la campanya 'Stop al foc. La teua actitud pot marcar la diferència', que tindrà continuïtat en 2018.

Aquest dijous, 29 de març, la conselleria reprén també la campanya iniciada l'any passat per als residents en urbanitzacions en terreny forestal i a l'ampli col·lectiu de població estrangera que resideix o que eventualment passa les seues vacances en aquestos llocs. Així, es desenvoluparan 54 tallers informatius i divulgatius per a les 106 urbanitzacions de més alt risc d'incendi de tot el territori. Hi participaran agents mediambientals, representants dels consorcis provincials de bombers i tècnics de prevenció d'incendis.
https://www.diarilaveu.com/noticia/80748/unitat-gestio-biomassa-incendis

Recuperació de la història i del patrimoni d'Albocàsser

foto de Pele Montañes.
Pele Montañes

Este sábado estará expuesto un están en
* el plå la font* para información del proyecto de la recuperación de la historia y el patrimonio de nuestro albocasser ..
La idea es que todos los que vivimos y amamos esta nuestra tierra sean partícipes de la recuperación de su patrimonio y de nuestra história...
Se darán diplomas pegatinas o libros dependiendo de vuestra voluntad o colaboración...
Os esperamos y confiamos en vuestra voluntaria participación...
Gracias por confiar este pequeño pero cada día más grande grupo de gente interesada en la recuperación y prestigio de nuestro amado y querido pueblo D,Albocasser...

Castelló és més que platges: Per Setmana Santa de ruta per Terres del Maestrat

Impresionante barranco de la Valltorta en la provincia de Castellón. / lp
Impresionante barranco de la Valltorta en la provincia de Castellón. / LP
Los municipios del interior y la costa de Castellón acogen en estas fechas un turismo mayoritariamente familiar

N. MARCOS VALENCIA.
Miércoles, 28 marzo 2018, 23:59
Las poblaciones del interior y la costa de la provincia de Castellón, se encuentran entre las preferidas por los turistas nacionales durante la Semana Santa. Precisamente, uno de los lugares privilegiados para recorrer durante en estas emblemáticas fechas se encuentra en Terres del Maestrat, un pintoresco y singular territorio del histórico Maestrazgo, situado entre la costa mediterránea y la comarca de els Ports.

El perfil del visitante de los municipios de Castellón en Semana Santa se corresponde con un turismo fundamentalmente familiar, que en el caso de las zonas de costa procede mayoritariamente de la Comunidad de Madrid, mientras que en el interior la procedencia mayoritaria sigue siendo de la Comunitat Valenciana y Cataluña, según responsables de Turismo de la Diputación castellonense.
PUBLICIDAD

inRead invented by Teads


Las conexiones entre sus pueblos son muy buenas y, aunque existen diferentes carreteras de acceso, Terres del Maestrat dispone de dos ejes principales: la N-232 desde Vinaròs y la CV-10 desde Castellón.

Estas tierras son un reflejo de la cultura mediterránea viva, del patrimonio natural, artesanal, gastronómico, agrícola e histórico. Son un escenario único, ideal para la práctica de senderismo, mountain bike (ruta homologada IMBA en Traiguera) y cicloturismo.

La gastronomía tiene un papel esencial, con gran cantidad de productos de la tierra entre los que destacamos la repostería, los quesos, los frutos secos, los guisos, la carne y, por supuesto, el exquisito aceite de oliva, gran tesoro culinario .

En la Jana podemos visitar el Pou del Mas, uno de los muchos Museos Naturales de Olivos Milenarios del territorio. En Canet Lo Roig localizamos l'Olivera de les Quatre Potes en la cual está basada la película 'El Olivo' de Iciar Bollaín. Durante el mes de junio en esta misma localidad se celebra la Fira de l'Oli. En Cervera del Maestre encontramos el Centre d'Interpretació Molí de l'Oli, que ha abierto sus puertas al público esta Semana Santa. Además, también se pueden visitar otros molinos, cooperativas, museos o bodegas presentes en todo el territorio.

Otro de los rasgos más fascinantes de estas tierras es su paisaje, caracterizado por una abrupta naturaleza, campos escalonados con grandes márgenes, olivos milenarios y algarrobos. Se trata de un panorama donde se mezcla belleza y espectacularidad, siendo ejemplo de ello las impresionantes Moles de Xert, donde tiene lugar el Trencamoles, parajes naturales únicos como el Racó del Frare de Sant Mateu o los Caminos del Senyorio de Vilar de Canes, con una gran riqueza etnográfica que invita a descubrir la huella de otras civilizaciones. Terres del Maestrat es un territorio lleno de historia donde la piedra es la gran protagonista.

Descubrimos construcciones de piedra en seco, antiguos hornos, masías y norias. Especial mención merecen las cuevas que son el más antiguo testimonio de la presencia del hombre, entre las que destacamos las pinturas rupestres del Mesolítico del Barranc de la Valltorta (Tírig) declaradas Patrimonio Mundial por la Unesco y que este año celebra el 20 aniversario de este nombramiento con el ciclo cultural 'Tírig 20 años de Patrimonio Mundial' que contará con gran cantidad de actividades y eventos como la III edición de la Valltorta Trail.

Este paisaje impresionante, además se ve salpicado de encantadoras ermitas o de fortalezas históricas que, como el Castillo de Cervera del Maestre, coronan colinas y montañas.

En los pueblos del Maestrat perduran los restos en piedra de la antigua calzada romana, Vía Augusta, la cual transita por el valle de Sant Mateu pasando por Traiguera y La Jana. Además podemos visitar auténticas joyas patrimoniales como el Santuario de la Mare de Déu de la Font de la Salut de Traiguera o la monumental población de Sant Mateu, así como pasear por calles donde parece que el tiempo se detiene como en el Poble Vell de Xert o el pintoresco paraje de Bel , en el término municipal de Rossell.

Destacar todos los eventos deportivos y festivos, visitas guiadas y ferias temáticas que se realizan durante todo el año, empezando en marzo con la Fira agrícola y ganadera de Sant Josep en Rossell, pasando en junio por la Fira de la Cirera de La Salzadella y terminado en octubre con la Fira Romana de Traiguera.

Todas estas actuaciones turísticas están ligadas a la riqueza cultural de estas extraordinarias tierras, patrimonio, costumbres y tradiciones que sus hombres y mujeres han sabido conservar con su esfuerzo y dedicación, manifestando así la existencia de una verdadera ànima (alma) interior dentro del Maestrat. Forman parte de esta ànima interior del Maestrat: Canet lo Roig, Cervera del Maestre, La Jana, La Salzadella, Rossell, Sant Mateu, Tírig, Traiguera, Vilar de Canes y Xert
http://www.lasprovincias.es/planes/ruta-terres-maestrat-20180329235933-ntvo.html