dimecres, 9 de novembre del 2022

La Diputació de Castelló acull l'exposició 'Genis de la cultura romanesa'

 


  • La mostra, que es podrà visitar fins al 18 de novembre, pretén donar a conèixer les personalitats que han deixat la seua petjada en el patrimoni cultural del poble romanès

Castelló, 09.11.2022. La Diputació de Castelló acull demà a les 19.00 hores la inauguració de l'exposició "Genis de la cultura romanesa" de l'Institut Hispà-Romanés en col·laboració amb el Museu d'Història Teodor Cincu de Tecuci i el Departament per als Romanesos a l'Estranger.


La mostra inclou 20 panells fotogràfics amb imatges de la vida i obra de personalitats que han tingut una activitat cultural i social especial i que han deixat la seua petjada en el patrimoni cultural del poble romanés. L'exposició quedarà instal·lada en el hall del Palau de les Aules i es podrà visitar fins al 18 de novembre.


Per a aquesta ocasió les cinc personalitats triades han estat:

Mihai Eminescu, l'home complet de la cultura romanesa, poeta i periodista romanés, considerat la personalitat més famosa i influent de la literatura romanesa.

Nicolae Iorga, historiador, crític literari, documentalista, dramaturg, poeta, enciclopedista, memorialista, ministre, parlamentari, professor universitari i acadèmic, i segons George Călinescu: "un Voltaire de la cultura romanesa" en les primeres dècades del segle XX.

Constantin Brâncuși, escultor romanés que va contribuir a la renovació del llenguatge i la visió plàstica en l'escultura, triat membre post mortem de l'Acadèmia Romanesa.

Mircea Eliade, historiador de les religions, filòsof i professor universitari, autor de més de 30 volums científics, obres literàries i assajos filosòfics traduïts a 18 idiomes i uns 1.200 articles i ressenyes sobre diversos temes. Les obres completes de Mircea Eliade inclouen més de 80 volums i és membre post mortem de l'Acadèmia Romanesa.

Gheorghe Petrașcu, pintor de Tecuci, acadèmic, fundador d'un moviment artístic caracteritzat per un colorit seriós i concentrat i pel poder d'evocació d'objectes i paisatges, continguts en el seu entorn immediat.