divendres, 26 de gener del 2018

Adrián Sorribes rebutja les acusacions de masclisme i acusa al PP de Nules de descontextualitzar les seues paraules “perquè semble que vaig dir el que no vaig dir”.



LES TRAMPES DEL PP. 26 Enero 2018 
 
Assegura que “no és creïble que ara pretenguen anar de capdavanteres de la Igualtat els qui van mantenir un silenci còmplice quan el capellà va arremetre contra moltes famílies i contra el col·lectiu LGTBI”
26/01/18 

El primer tinent d'alcalde de Nules i portaveu municipal socialista, Adrián Sorribes, lamenta “les males arts del PP, que no dubta a manipular i tergiversar les meues paraules per a intentar danyar-me políticament”.
És la resposta de Sorribes a les falses acusacions de masclisme abocades per la secretària general del PP a Nules i regidora de la localitat, Marta López.
Per a Sorribes “és vergonyós que en el Partit Popular valga tot, fins a la mentida, per a intentar arrapar un grapat de vots”.
El regidor socialista vol deixar clar que “en cap moment vaig abocar opinió masclista alguna en el ple, la qual cosa vaig fer va ser explicar a la portaveu municipal del PP les raons per les quals resultava inviable la proposta que acabava de fer”.
“En primer lloc li vaig explicar que amb la llei en la mà, les corporacions locals no poden utilitzar els romanents existents segons el capritx dels regidors, hi ha unes normes i cal complir-les”.
“Després vaig respondre que no es poden promoure plans d'ocupació amb ocurrències, que proposar sense més que els treballadors del sector agrícola facen un carril bici és un autèntic destarote, perquè per a efectuar un treball tan específic, resulta necessària una qualificació professional que és obvi que no tenen les treballadores del magatzem, ni molts altres treballadors del camp”.
Açò és el que va succeir, “encara que la senyora Marta López s'obstine a retorçar la realitat per a desacreditar-me políticament”. Sorribes recorda que “no és creïble el discurs de la senyora López, la pretesa abanderada de la Igualtat, la mateixa persona que no va dir ni piule quan el capellà del nostre poble va utilitzar el púlpit per a atacar a moltes famílies i al col·lectiu LGTBI”.
Sorribes ha acabat les seues manifestacions dient que “sóc conscient del difícil que és fer política des del PP en dies com aquests en els quals les vergonyes del partit han quedat al descobert, quan en delatar-se els uns als altres, han deixat clar el molt que des del Partit Popular s'ha robat durant anys a la societat valenciana”.
No obstant açò, exigeix “fair play, joc net i respecte a la veritat”, alguna cosa que, a la vista està, “no tenen molt treballat en un partit com el PP, que ha fet de la mentida una dels senyals d'identitat al llarg de la seua història recent”.
http://web.psoe.es/castelloprovincial/pressnotes/861262/page/adrian-sorribes-rebutja-les-acusacions-masclisme-acusa-pp-nules-descontextualitzar-les.html

Rallo denuncia que “hem perdut 9 anys amb l'A-7 per la falta de gestió de Rajoy, que va paralitzar en 2011 un projecte que estava molt avançat”

LES RETALLADES DE RAJOY. 26 Enero 2018 
 
El Govern de Zapatero va licitar la redacció dels projectes constructius d'aquesta autovia entre Vilanova d'Alcolea i La Jana. Rajoy ho va paralitzar tot res més arribar al Govern d'Espanya.
26/01/18 

Castelló. 26/01/2018. El diputat socialista per Castelló, Artemi Rallo, considera “paraules buides” les pronunciades dilluns passat a Castelló sobre la futura A-7 pel president del Govern, Mariano Rajoy, “perquè si aquest senyor no és creïble en pràcticament gens del que diu, molt menys encara ho és referent a aquesta via ràpida”.
Una carretera d'altes prestacions i a quatre carrils que ja hauria d'estar construïda i que no ho està per culpa del Govern del Partit Popular, que gens més estrenar-se al desembre de 2011, també va paralitzar aquest important projecte per a la província de Castelló.
Rallo denuncia que “la falta de gestió del Govern del PP i la seua ineficàcia i lentitud han fet que calga iniciar tot el procés des del principi, a pesar que els tràmits estaven molt avançats”.
En aquest sentit, el diputat castellonenc recorda que fa més de 9 anys, el Govern socialista de Zapatero i la Generalitat de l'època van acordar transformar la CV-10 en l'A-7, per al que era necessari construir els trams d'autovia que faltaven entre Vilanova d'Alcolea i La Jana.
En virtut d'aquell compromís, la Generalitat es va comprometre a redactar el projecte bàsic que permetera al Ministeri de Foment continuar amb la resta dels tràmits. I així va succeir.
De fet, el Ministeri de Foment va licitar en 2009 la redacció del projecte constructiu amb tots els informes favorables, tant d'Obres Públiques com de Medi ambient. (BOE 24 de novembre de 2009, licitació de la redacció dels projectes de traçat i construcció de l'autovia del Mediterrani).
Però com explica Artemi Rallo, “en 2011 va succeir el pitjor que podia ocórrer per a la província de Castelló, Rajoy i el PP van arribar al Govern i el primera decisió que van adoptar va ser paralitzar tots els projecte que aquesta terra necessitava”.
Rajoy es va oblidar per complet de la A-7, de la qual no va fer cap tràmit fins a abril de 2017, quan va tornar a requerir a la Generalitat els mateixos informes que es van fer fa 9 anys.
“Ha sigut la falta de gestió del PP, que va paralitzar el projecte a la fi de 2011, la que ens ha portat a aquesta situació, en la qual cal tornar a iniciar el procés des de zero perquè després de quasi una dècada, els tràmits han caducat”.
No obstant açò, “em consta que la Generalitat s'ha pres molt de debò aquest projecte i que està treballant tan intensament que, la setmana vinent, remetrà l'informe sol·licitat al Ministeri de Foment”. Un informe que, d'altra banda, “no és preceptiu i que la seua no existència no paralitzaria absolutament gens”.

http://web.psoe.es/castelloprovincial/pressnotes/861228/page/rallo-denuncia-que-hem-perdut-anys-amb-la-per-falta-gestio-rajoy-que-paralitzar-2011-projecte-que-estava-molt-avancat.html

Ernest Blanch a LA FINESTRA de TV Almassora18 ENE 2018




  

Data de publicació: 25 de gen. 2018
Programa de La Finestra de tvalmassora con Jorge Amor, en este programa tuvimos a Ernest Blanch, Secretario General del PSPV-PESOE, de la provincia de Castellón.

De lectura obligatòria per als autonomenats cristians: El papa Francesc fa una crida contra el "dimoni" de la corrupció

En Perú, el papa Francisco arremete contra el “demonio” de la corrupción El Papa pronunciando su discurso ante el presidente peruano Pedro Pablo Kuczynski, el 19 de enero de 2018. /Vincenzo Pinto/AFP
 24 ene 2018, 14:05 En su discurso a las autoridades peruanas, el viernes 19 de enero en Lima, el Papa llamó a luchar contra el “flagelo social” de la corrupción a la que, por la mañana en Puerto Maldonado, calificó como “demonio” que hay que “expulsar”.
Tras regresar de Puerto Maldonado, el viernes 19 de enero por la tarde, el papa Francisco acudió al Palacio de Gobierno para el encuentro oficial con las autoridades civiles peruanas, la sociedad civil y el cuerpo diplomático.
Esta ceremonia protocolaria, que se desarrolla normalmente al principio de la visita del Papa, fue desplazada para permitir a Francisco poder acudir por la mañana a la Amazonía y evitar las tormentas, frecuentes por las tardes en esa región, que podían haberse producido durante el vuelo de regreso.
En su discurso, el Papa volvió a mencionar lo que ya había desarrollado esa misma mañana ante los pueblos de la Amazonía, destacando cómo “la degradación del medio ambiente no se puede separar de la degradación moral de nuestras comunidades”.
Así, tomó como ejemplo la minería informal, que destruye la vida de personas así como los bosques y ríos. “Este proceso de degradación conlleva y promueve organizaciones, por fuera de las estructuras legales, que degradan a tantos hermanos nuestros sometiéndolos a la trata –nueva forma de esclavitud–, al trabajo informal, a la delincuencia… y a otros males que afectan gravemente su dignidad, y al mismo tiempo, la de esta nación”.
Sobre todo, el Papa advirtió sobre “otra forma –muchas veces sutil– de degradación ambiental que contamina progresivamente todo el entamado vital: la corrupción”.
El presidente peruano, implicado en un escándalo
“Cuánto mal le hace a nuestros pueblos latinoamericanos, y a las democracias de este bendito continente, ese “virus” social, un fenómeno que lo infecta todo, siendo los pobres y la madre tierra los más perjudicados”, advirtió, extendiendo su atención a todo un continente afectado por la corrupción.
En el propio Perú, el actual presidente Pedro Pablo Kuczynski, implicado en el escándalo brasileño Odebrecht, consiguió evitar su destitución, el mes pasado, gracias a los votos de los diputados del partido de uno de sus predecesores, Alberto Fujimori, encarcelado, y al que acaba de indultar oportunamente.
“Lo que se haga para luchar contra este flagelo social merece la mayor de las ponderaciones y ayudas… y esa lucha nos compromete a todos”, advirtió el Papa ante el presidente peruano y toda la clase política. Pidió “una mayor cultura de la transparencia entre entidades públicas, sector privado y sociedad civil”.
“Nadie puede resultar ajeno a este proceso; la corrupción es evitable y exige el compromiso de todos”, recalcó, pidiendo a “quienes ocupan algún cargo de responsabilidad”, “empeñarse en este sentido” para que el país sea “un espacio de esperanza y oportunidad… pero para todos, no para unos pocos”.
Un “demonio” que hay que “expulsar”
Al final de la mañana, frente a 50.000 habitantes de Puerto Maldonado (¡de 75.000 habitantes!), el Papa ya se había manifestado en contra de la corrupción, denunciando la trata de personas, a la que prefirió darle el nombre de esclavitud –“esclavitud para el trabajo, esclavitud sexual, esclavitud para el lucro” – y advirtiendo a quienes se dejaron seducir por “el brillo prometedor de la extracción de oro”.
“El oro puede convertirse en un falso dios que exige sacrificios humanos”, avisó, recordando que “los falsos dioses, los ídolos de la avaricia, del dinero, del poder, lo corrompen todo”. “Corrompen la persona y las instituciones; también destruyen el bosque”, resumió.
Hablando de la corrupción como de un “demonio” que hay que “expulsar”, animó a los habitantes de la Amazonía a “organizarse en movimientos y comunidades de todo tipo para ayudar a superar estas situaciones”.
El sábado en Trujillo
Después de su discurso a las autoridades y un encuentro privado de unos quince minutos con el presidente Kuczynski, Francisco acudió a la iglesia San Pedro, una de las iglesias jesuitas más bellas y antiguas del continente. Como es habitual ahora en cada viaje, se reunió, a puerta cerrada, con cien sacerdotes de la Compañía de Jesús.
El sábado 20 de enero, acudió a Trujillo (norte de Perú) donde celebró una misa antes de encontrase con los sacerdotes, religiosos y seminaristas de las circunscripciones eclesiásticas de esta región del norte de Perú.
Nicolas Senèze, en Puerto Maldonado y Lima (Perú). La Croix

Manolo Mata: "Jordi Pujol ha renunciat als seus privilegis; estima el se...


Manolo Mata: "Jordi Pujol ha renunciat als seus privilegis; estima el seu país i Camps, no"




Data de publicació: 25 de gen. 2018

Canyot | Les Corts aproven la PNL que demana a Francisco Camps que renuncie al càrrec al Consell Jurídic Consultiu. El PP s'absté

El Grup Socialista d'Alcalà exigeix que Renfe instale una màquina expenedora de bitllets

El Grupo Socialista de Alcalà exige que RENFE instale una máquina expendedora de billetes al ser su competencia
La Plana al Dia | Baix Maestrat | General | 26-01-2018
El portavoz del Grupo Municipal Socialista (GMS) en Alcalà de Xivert-Alcossebre, Joan Ronchera, ha detecado un movimiento del Partido Popular en localidad que “nos hace temernos lo peor”, que “nos hace pensar que el PP ya empieza con sus juegos y maniobras habituales que consisten en anunciar proyectos que luego se eternizan o que no llegan a ver la luz, mientras buscan excusas para intentar echar las culpas a otros”.

Se refiere a la moción que el PP ha presentado para que se debata en el próximo pleno en la que se pide que la Conselleria de Vivienda, Obras Publicas y Vertebración del Territorio sea la que afronte el gasto de la máquina expendora de billetes que es necesario colocar en la estación de Alcalà de Xivert-Alcossebre.

Al respecto, Ronchera ha manifestado que “si Renfe se supone que ha programado una línea de Cercanías hasta Vinaròs con 7 millones de euros, es difícil explicar que no se haya acordado de comprar una máquina expendedora que cuesta 30.000 euros, cuando es de su exclusiva competencia”.

Para el portavoz del PSPV-PSOE esta maniobra “supone una auténtica desvergüenza, porque vivimos en un Estado descentralizado con varias administraciones y cada una de ellas tiene sus competencias y las partidas presupuestarias necesarias para ejercerlas”.

Por lo tanto, “no tiene ninguna razón de ser que el PP de Alcalà pretenda que sea la Generalitat la que compre las máquinas expendedoras de billetes ¿Por qué no se le exige a quien tiene la competencia?”. “Además de desleal, ya que no es competencia de la Generalitat, resulta inaudito que el PP le exija el pago de cualquier cosa constantemente a un gobierno que tiene las arcas vacías por la infrafinanciación a la que la somete el Gobierno de Rajoy y por todo lo que se ha robado a lo largo de 20 años gracias a los juegos de manos de Costas, bigotes, Crespos o Correas”.

Joan Ronchera exige “seriedad” al PP y que sus integrantes “dejen de marear la perdiz introduciendo debates que carecen de cualquier tipo de sentido”.
http://www.laplanaaldia.com/baix-maestrat/noticias/168194/el-grupo-socialista-de-alcala-exige-que-renfe-instale-una-maquina-expendedora-de-billetes-al-ser-su-competencia 

A subhasta les Harley de la visita del Papa a València

A subasta las Harley de la visita del Papa en València

Tienen un precio salida de 8.900 euros cada una
A subasta las Harley de la visita del Papa en València
Harley Davidson que compró el Ayuntamiento de Valencia con Rita Barberá al frente para la visita del Papa de 2006 (ATLAS)
EFE ,
València
Actualizado a 26-01-2018 16:57

El Ayuntamiento de València ha sacado a subasta seis Harley Davidson que el Consistorio adquirió en 2006 con motivo de la visita del papa Benedicto XVI a un precio de salida de 8.900 euros cada una de ellas.

Son seis de las ocho motocicletas que se adquirieron entonces, ya que una de ellas se encuentra rota y la otra se quedará en el Museo de la Policía Local de València, según han informado en un comunicado fuentes municipales. “Esa era la dicotomía que vivió nuestro Ayuntamiento, cuando teníamos una gran carencia de parque automovilístico, se gastaban ingentes cantidades de dinero en adquirir motos que simplemente servían para lucirse y no para trabajar”, ha destacado la portavoz del Gobierno municipal, Sandra Gómez.

Una de las ocho que se compraron está rota y otra se quedará en el Museo de la Policía Local de València

Gómez ha informado del orden del día de la Junta de Gobierno Local, en la que se ha aprobado convocar la subasta de estas seis motocicletas de propiedad municipal. Así, se ha aprobado el expediente de alienación que “ha costado administrativamente mucho de hacer” para poder sacar a subasta, según Gómez, “unas motos que no tuvieron un uso posterior porque no eran funcionales” y sólo “circulaban una vez al año, acompañando a la Fallera Mayor de València”.

Esta iniciativa quiere concluir así con “la línea política de despilfarro y de gastos superfluos del anterior gobierno municipal”, según las fuentes. Una vez que se publique esta subasta en el Boletín Oficial de la Provincia (BOP), habrá 20 días para que cualquier ciudadano pueda participar.
http://www.lavanguardia.com/local/valencia/20180126/44297770140/subasta-harley-visita-papa-valencia-2006.html

Antivalencians!!

Resultado de imagen de centrats en tu camps
Que ens demostren un mínim interés per nosaltres, per la nostra gent gran i els xiquets, per les nostres escoles i hospitals, per la nostra agricultura i la nostra ciència. I no per omplir les seues butxaques amb els nostres diners, que és el que han fet
 
Author Img
 UNIVERSITAT DE VALÈNCIA
26/01/2018 09:00 | Actualizado a 26/01/2018 09:45
El diccionari de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua defineix “anti-” com a prefix que denota oposició o inverteix el sentit del nom o de l’adjectiu a què s’adjunta. El mateix diccionari explica que “valencià” és algú natural o habitant de la ciutat de València o de la Comunitat Valenciana. Si unim el prefix amb l’adjectiu trobem un mot que, malauradament, darrerament està d’actualitat: antivalencià.

És antivalencià vendre’ns un tren que suposadament circula a Alta Velocitat quan en realitat no ho fa. De fet, que un rodalies avance l’AVE de camí a Castelló -quan M. Rajoy hi era dins- i que damunt arribe amb 30 minuts de retard és la millor metàfora -i visualització- del menyspreu que patim els valencians pel que fa a les infraestructures. També podem parlar del Corredor Mediterrani, que si passara per Madrid faria temps que estaria en marxa. I de les vora quatre hores que ens fan perdre a l’Euromed cada vegada que volem pujar a Barcelona, mentre que a Madrid -amb la mateixa distància- es tarda hora i mitja. Però clar, sempre ens estem queixant, com diu Isabel Bonig.


Isabel Bonig, la líder de l’oposició a qui no he escoltat mai reivindicar unes infraestructures justes per als valencians però va a Madrid a demanar un front comú per posar-li fre a l’adoctrinament, la imposició lingüística o les entelèquies territorials com els Països Catalans. Isabel Bonig, qui no va acudir a la manifestació pel finançament just però s’atreveix a parlar de valencianitat i de retreure-li a Ciutadans que no recolzara la seua llei de senyes d’identitat. Isabel Bonig, a la qual tan sols s’ha de vore el seu Twitter per vore l’estima i l’ús que fa de la llengua dels valencians. Però clar, ella dona lliçons de valencianitat. Ella, qui va ser consellera d’Infraestructures i Medi Ambient sota la batuta de Francisco Camps i més tard d’Alberto Fabra.

Alberto Fabra -que no Carlos Fabra-, qui actualment és senador del PP i rep de l’erari públic 2.832,04 euros (més 1.840,6 per viure fóra de Madrid) per defensar els interessos de no sé qui. El que semblava un “hombre de bien”, que amb fredor i una aparent serenitat s’atrevia a parlar i marcar les línies vermelles en el seu partit, o almenys això semblava quan deia públicament que qui no estiguera d’acord amb elles hauria de deixar el PP. I ara va i resulta que el número dos de la trama Gürtel, Pablo Crespo, assegura que un empresari va pagar tanques publicitàries per promocionar la seua campanya a l’alcaldia de Castelló. I ell, el de les línies vermelles, el que va tancar la radiotelevisió de tots els valencians, ho nega rotundament. Com fa el seu antecessor, Francisco Camps.

Poc es pot dir de Francisco Camps que no s’haja dit ja. L’home que estava obstinat a posar València al mapa, i ho va aconseguir: al mapa de la corrupció. L’home que emprava el discurs apel•lant als sentiments dels valencians -com bé s’explica al llibre El secuestro de la democràcia- però que en cap moment pensava en els interessos dels valencians, sinó en els seus propis. L’home que va pujar a un Ferrari, conduït per Fernando Alonso i saludava els feligresos com si fóra una fallera major -i eixe viatge en Ferrari i tot l’entramat ens està costant uns quants milions d’euros-. L’home que va asseure al banc dels acusats per tres vestits i va ser declarat no culpable -que no innocent- per un jutjat popular. L’home que ha estat assenyalat darrerament com el responsable màxim de la trama Gürtel valenciana i el finançament il•legal del PPCV. Ara bé, “jo crec en tu. I estaré darrere teu, davant o al costat, tant me fa”, li va dir l’actual president del govern espanyol, M. Rajoy.

Podria continuar parlant d’M. Rajoy, de Ricardo Costa, del Bigotes i de Correa. I dels empresaris que han pagat, s’han beneficiat d’adjudicacions públiques i han callat fins ara -la pena dels quals és pagar una multa i “adiós muy buenas”, quan sense ells tot l’entramat corrupte no haguera estat possible-. També podria parlar de les polítiques que han dut a terme Mª José Català -amb la seua particular estima pel valencià-, Alejandro Font de Mora o Juan Cotino, per exemple. Del matrimoni Blasco -Císcar, i la seua admiració per l’art contemporani. Del capità moro de Xàtiva i la seua passió per les taules i els llums LED. De Ciegsa i les escoles que no s’han pogut construir. D’Emarsa, de Vaersa i de Valmor. I de molts més exemples en els que han demostrat ser uns autèntics antivalencians.

Que després vinguen amb les polseres, les banderes i els himnes, que la ciutadania el que volem són fets. Que ens demostren un mínim interés per nosaltres, per la nostra gent gran i els xiquets, per les nostres escoles i hospitals, per la nostra agricultura i la nostra ciència. I no per omplir les seues butxaques amb els nostres diners, que és el que han fet. I qui no ha robat, ha fet una política d’agenollar-se davant Madrid i oblidar-se de les nostres necessitats. I ja estem farts d’ofrenar noves glòries a Espanya i a les seues butxaques. Ja n’hi ha prou, antivalencians!
http://www.lavanguardia.com/local/valencia/20180126/44291218277/antivalencians-teresa-ciges.html

Els finançadors del PP 'pacten' 1,5 milions en multes quan van rebre 800 en adjudicacions


JUAN NIETO Valencia

26 ENE. 2018 09:58

El empresario Vicente Cotino a su llegada a la sede de la Audiencia Nacional en San Fernando de Henares. OLMO CALVO

La Policía vinculó las campañas con los contratos que recibieron las empresarios de 'Gürtel'
Más de 800 millones de euros. Es la cifra que facturaron con la Administración cinco de los nueve empresarios acusados en la Gürtel valenciana mientras financiaron en B al Partido Popular para desarrollar los actos de las campañas electorales de los años 2007 y 2008. La Policía Nacional identificó en varias tablas adjudicaciones de diversas Consellerias y organismos autónomos de la Generalitat Valenciana y se incluyeron en un informe entregado durante la fase inicial de la instrucción. El apartado que relacionaba las adjudicaciones con las donaciones al PP no tuvo ningún recorrido judicial ni se practicaron más diligencias en este sentido. El resto del informe describía cómo se financiaba el PP en Valencia y el sistema por el que los contratistas pagaban las facturas. El dossier policial, al que ha tenido acceso EL MUNDO, incluía una primera estimación del volumen de facturación del conglomerado empresarial de Enrique Ortiz, Vicente Cotino, Enrique Gimeno, Antonio Pons y Luis Batalla en el periodo investigado (2006-2009). El informe figura como prueba en el juicio que se está celebrando en la Audiencia Nacional, pero ninguna parte ha hecho referencia a las adjudicaciones, salvo la representación del PSPV-PSOE, tras el acuerdo de conformidad al que llegaron los empresarios con la Fiscalía. Todos han reconocido los hechos para sustituir la prisión por una multa porque así lo permitía el Código Penal antes de ser reformado. Según diversas fuentes judiciales, la cantidad que ha abonado cada empresario varía en función de los delitos por los que fue acusado -el que menos ha sido sancionado con 109.500 euros- y la cantidad global se sitúa en torno al millón y medio de euros.Los empresarios que aparecen como acusados en la pieza de la financiación tenían una posición predominante en el mercado, son grandes contratistas, y no todas las adjudicaciones fueron a cambio de algo. Pero la Policía sí relaciona la financiación con los contratos obtenidos entre los años 2006-2009.Según la Policía Nacional, el grupo empresarial que más facturó entre las elecciones de 2007 y 2008 fue Sedesa, de Vicente Cotino, sobrino del ex presidente de las Cortes Juan Cotino, para quien la Fiscalía pide una pena de 11 años de cárcel por la pieza separada de Gürtel que juzgará la visita del Papa.El informe policial recoge adjudicaciones al grupo Sedesa por valor de 539 millones de euros y destaca que Cotino «habría entrado en negociaciones con Álvaro Pérez, Pablo Crespo y Pablo Collado al objeto de efectuar la compra» de una de las sociedades del grupo Correa.En la operación «también participaría, en cierta medida, Pedro García», ex director de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) procesado junto a Juan Cotino por el supuesto cobro de hasta 500.000 euros en comisiones por el contrato del Papa. Tanto Ricardo Costa como Álvaro Pérez han declarado en el juicio que Juan Cotino fue uno de los dirigentes que habría buscado a los empresarios para pedirles dinero.Mientras, la empresa de Enrique Gimeno, grupo Facsa, resultó «adjudicataria de numerosos contratos públicos, en la Comunidad Valenciana, principalmente en la zona de Castellón, sobre todo a través de la sociedad de Facsa».En concreto, la tabla elaborada por los agentes recoge adjudicaciones públicas en periodo electoral por valor de 13,8 millones de euros, la mayoría relacionadas con la entidad pública que gestiona la depuración de aguas (Epsar).Por lo que respecta a Luis Batalla, del grupo Lubasa, el informe policial elevaba a 77,3 millones los contratos que recibió en fechas próximas a las campañas de 2007 y 2008. Además, alertaba al instructor que la Sindicatura de Comptes consideraba «injustificado» la contratación de un centro de tecnificación en Vila-Real (Castellón) porque el Consell lo adjudicó sin concurso pese a que la obra ascendía a 8 millones de euros.Sobre Antonio Pons, del grupo Piaf, el informe destacaba que había sido administrador de Patrimonial Millars hasta el año 2009. A partir de ese año, según descubrieron los investigadores, el cargo pasa a ser ocupado por Víctor Campos, ex vicepresidente de la Generalitat. Ricardo Costa también atribuyó ayer a Campos, condenado por el asunto de los trajes, el papel de recaudador y afirmó que fue a su despacho a recoger dinero de los empresarios.Al grupo empresarial de Enrique Ortiz, presunto cerebro del caso Brugal, la Policía le atribuyó adjudicaciones en periodo electoral por un valor de 205 millones de euros. Ha pagado en Gürtel una multa de poco más de 100.000 euros a cambio de no entrar en la cárcel.
http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2018/01/26/5a6a4e8ee5fdeab5788b4642.html

Sant Antoni a Torre en Domènec

Vista de Torre Endoménech

LA TORRE

Celebran sant antoni mañana y el domingo


26/01/2018
La Torre d’en Doménec celebra este fin de semana su Sant Antoni. Los actos arrancan mañana, a partir de las 20.00 horas, con el encendido de la hoguera, la vuelta por el pueblo y el reparto de la coqueta en la calle Gramet. A continuación, habrá cena en el local multiusos y actuación musical. El domingo será una jornada religiosa para cerrar los actos con misa y procesión, desde las 11.45 horas. RD

La Pizza:Blanco y en botella, sobran palabras

Resultado de imagen de José Benlloch
A FONDO

Los protagonistas han ido relatando en los últimos años el festival del desmadre del PP

 José Benlloch
26/01/2018
Blanco y en botella. Durante años, asistimos en la Comunitat a la gran fiesta del PP valenciano. Mientras los valencianos y valencianas se levantaban cada mañana para sacar adelante sus casas, sus empresas, sus comercios… los gobernantes se dedicaban a lo suyo, según han ido relatando en los últimos años los protagonistas del festival del desmadre.

Y tal era la avidez por continuar con la fiesta, que una parte importante de su esfuerzo lo dedicaban a perpetuar su situación, haciendo trampas en las elecciones y, según parece, usando recursos ilegales solo al alcance de ellos. Mientras tanto --«parte y reparte...»--, arruinaban la economía valenciana con el desastre de la especulación urbanística, acababan con todas nuestras entidades financieras, quebraban las cuentas de una comunidad de gente honrada y trabajadora que no merece esto.

Era la fiesta del PP valenciano. Pero en mi ciudad, en Vila-real, parece que no eran ajenos a esta fiesta. La justicia sigue investigando, pero hay algunas cosas que parecen claras: las empresas locales tenían las puertas cerradas del Ayuntamiento de Vila-real, porque la mayor parte del pastel era para una empresa llamada Piaf; la mayoría de las obras que hizo el Partido Popular en Vila-real tuvieron importantes sobrecostes, en algunos casos ante la estupefacción de los ciudadanos; en la investigación del caso Gürtel de presunta corrupción del PP valenciano, la Guardia Civil alertaba que había indicios de que el acto de presentación del exalcalde del Partido Popular en Vila-real fue pagado por la empresa Piaf; esta misma empresa intentó colar a la ciudad alrededor de 600.000 euros en facturas falsas que el nuevo equipo de gobierno, cuando llegamos al consistorio en el 2011, evitamos pagar y que todavía hoy sigue investigándose en los juzgados; los empresarios responsables de Piaf han reconocido en sede judicial que pagaban al Partido Popular comisiones de forma irregular; esta semana, en las sesiones del caso Gürtel, el exsecretario general del PPCV Ricardo Costa declaraba que Piaf era una de las empresas colaboradoras con el Partido Popular para la financiación irregular. Como alguien me dijo ayer... blanco y en botella.

En su declaración, Ricardo Costa pedía perdón a la sociedad valenciana por la fiesta del PP. Me da igual si lo hacía por defenderse o si lo pensaba de forma sincera, pues al menos lo sitúa en el plano de la extrema debilidad humana, que no advertimos en la desvergüenza del expresidente Camps o el presidente Rajoy, que nos quieren hacer pasar a todos por tontos. Y lo hacía, seguro, consciente de lo más grave, y es que la resaca de la fiesta del PP la estamos pagando todos y especialmente los más débiles de la sociedad.

La justicia tiene la última palabra y la dirá. Para el resto de los mortales, blanco y en botella.

*Alcalde de Vila-real
http://www.elperiodicomediterraneo.com/noticias/opinion/blanco-botella-sobran-palabras_1123813.html

Eva Granados: “Quan un diputat d’ERC em va dir ‘nosaltres som demòcrates, i vosaltres, no’, alguna cosa es va trencar dins meu”


 Eva Granados: “Quan un diputat d’ERC em va dir ‘nosaltres som demòcrates, i vosaltres, no’, alguna cosa es va trencar dins meu”
Text: Laia Soldevila / Fotos: Jordi Borràsdilluns, 22 gener 2018

"Si m'heu de fer fotos, vaig a buscar les ulleres", diu Eva Granados (Pallejà, 1975). El responsable de premsa del PSC al Parlament m'explica que molta gent no la reconeix si se les treu. Potser la seva cara no surt gaire als mitjans, però ja fa vuit anys que és parlamentària dels socialistes i des del 27-S és la número 2 del partit —darrere de Miquel Iceta. Ha viscut moments molt convulsos a la cambra legislativa catalana, però Granados té molta 'mili'. Gairebé en el mateix moment en què s'afiliava al PSC també ho feia a la UGT, de la qual ha estat membre del Secretariat Nacional en dues ocasions. Potser per això li interessen més els temes socials, encara que no esquiva cap debat.

"Al Parlament no s'han tingut debats de tipus social. No es parla de redistribuir la riquesa"

Molta gent no et coneix. D’on ve l’Eva Granados?

Sóc filla d’una família de classe treballadora, d’uns pares que van venir d’Andalusia: el meu pare era de Còrdova i la meva mare de Jaén. Van venir molt joves —treballaven des que tenien 10 anys— i es van conèixer aquí. Aquest origen humil és el que marca la meva identitat i el que he estat fent al llarg de tota la meva vida. Jo sóc de Pallejà, un poble ‘estrany’ del Baix Llobregat que és ‘cinturó vermell’ però no ho és, perquè és un poble petit.

Els teus pares estaven implicats políticament?

No, no hi ha cap tradició ni política ni sindical a la meva família. Però jo vaig prendre consciència de classe des de ben petita. Era delegada de classe, vaig entrar al consell escolar quan es van fer les primeres eleccions als consells i, quan vaig anar a l’institut, a Molins de Rei, vaig fer la primera associació d’estudiants amb els alumnes de COU. Després vaig entrar a l’AJEC, l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya, on vaig continuar també a la universitat. Sempre m’ha agradat treballar pels companys.

Com recordes el Baix Llobregat dels anys vuitanta i noranta?

Encara recordo la dualitat que hi havia al meu poble entre les famílies immigrants que hi havíem anat i la gent de Pallejà de tota la vida. La meva generació va ser la primera que vam fer barreja. Som els de la immersió lingüística, els que ja vam viure les festes majors conjuntes, i no com abans que hi havia les festes de la gent de tota la vida i les de la gent que havia vingut després. Jo vaig veure néixer la meva identitat a partir d’aquesta barreja, a l’escola pública. I sempre sent conscient que érem fills d’unes famílies que no havien pogut anar a l’escola i que això et separava de companys que sí que havien tingut la sort que les seves famílies havien estat escolaritzades. El factor educatiu m’ha marcat molt. Crec que és la clau per a la igualtat d’oportunitats i la promoció social.

La teva història familiar és la de molts d’aquest país.

Recordo que la meva àvia, la que va venir de Jaén amb set fills, m’explicava que, quan va arribar a Pallejà, la gent que vivia allà de tota la vida la va ajudar molt perquè se’n pogués sortir. Entre tots van contribuir a construir la Catalunya que coneixem. Malauradament, ara tot això s’ha posat en qüestió…


Foto: JORDI BORRÀS
“El factor educatiu m’ha marcat molt. Crec que és la clau per a la igualtat d’oportunitats i la promoció social”
Entres al PSC amb només 24 anys.

Jo m’he sentit socialista sempre. Llavors simplement em vaig fer el carnet, però no participava de la vida orgànica al partit.

Potser perquè et vas centrar més en la teva vida sindical… Abans dels 30 anys estàs al Secretariat Nacional de la UGT! Es diu sempre que “la UGT és el sindicat del PSOE”. Ho comparteixes?

Ben bé no és així. Jo a l’executiva de la UGT amb qui vaig treballar més va ser amb la Neus Munté, que després va estar al Govern de Junts pel Sí. No crec que el sindicat sigui la corretja de transmissió dels socialistes. La UGT, afortunadament, és molt més plural.

La UGT és un territori de frontera. Neus Munté és presidenta del PDeCAT. També hi ha gent que prové d’ERC, com el secretari general, Camil Ros, i gent que comparteix militància amb tu al PSC, com Josep Maria Álvarez. Com es gestiona aquesta amalgama?

Com que el país és plural, els representants sindicals que tenim també representen aquesta pluralitat. Ara bé: aquesta és la part pública del sindicat, però és una part molt petita. El sindicat són els delegats que estan a les empreses, les seccions sindicals, les federacions que negocien convenis col·lectius… El que passa és que als mitjans de comunicació surt quan el sindicat decideix anar a una ‘mani’ que té a veure o no amb el Procés; o si el Govern els convoca amb temes que tenen a veure amb esdeveniments polítics. Però el sindicalisme és molt més que això.

Potser aquesta pluralitat podia teixir un sindicat fort, però en les últimes dècades el sindicalisme ha perdut molta popularitat i molta força.

Sí… La situació de crisi social i política ha comportat que les organitzacions clàssiques hagin patit una crisi profunda com a estructura. Estaven pensades per a una realitat que ja ha canviat i cal adaptar-s’hi.



Foto: JORDI BORRÀS
“La crisi ens va agafar governant a tot arreu i no vam tenir marge de maniobra per fer el que havíem de fer”
El context polític ha estat molt important i hi ha hagut molts anys de retallades, també amb governs del PSOE. En Miquel Iceta deia, en una entrevista a CRÍTIC: “Durant els governs del PSC i del PSOE ens vam equivocar, i això ho demostra el fet que la gent ens va deixar de votar”. Ho comparteixes?

Jo faig molta autocrítica i que crec que, si la gent et deixa de votar, és perquè pensen que has fet alguna cosa que no esperaven de tu. Crec que, quan va arribar la crisi, el 2008, ens va agafar governant a tot arreu i no vam tenir marge de maniobra per fer el que crèiem que havíem de fer. La gestió de la crisi, amb unes institucions que van optar per l’austeritat, el control del dèficit públic i aquests ‘mantres’ liberals… Va passar factura als governs que hi havia al capdavant de les institucions fossin del color que fossin.

Tu en aquell moment estaves al sindicat. Hi havia marge per haver pressionat més els governants?

Ara que ja han passat 10 anys, quan fem balanç dels marges que hi havia per part dels diferents actors, veiem que eren molt petits. L’alternativa hauria estat un Govern de concentració per aplicar la mateixa recepta.

Això sona molt al lema thatcherià del ‘There is no alternative’, no?

Bé… A la primera onada de crisi, Zapatero va fer polítiques keynesianes per fer injeccions d’inversió pública, però llavors encara no havíem vist tota la profunditat de la crisi. Per tant, quan va arribar la segona onada, ja s’havien esgotat els marges pressupostaris i la cosa s’havia complicat encara més. Fins ara, que ja fa alguns anys que creixem al 3%, no hem vist com ha quedat el país després del ‘tsunami’. Ara hauríem d’assentar les bases perquè la riquesa que s’està generant pugui arribar a tothom i per fer reformes estructurals perquè no torni a passar el mateix. Però no s’està fent. Ja fa anys que sóc al Parlament i no estem tenint aquest tipus de debats. N’hi ha uns quants que, venint d’on venim, vam entrar a la Cambra per parlar de com redistribuir la riquesa, i aquest debat no existeix.

No vas plantejar-te estripar el carnet socialista després de totes les polítiques de retallades que es van aplicar?

Jo sóc de les que pensen que, quan una cosa no m’agrada, cal implicar-s’hi més. Per això no he deixat mai el partit. També penso que les bases perquè tinguem un Estat del benestar raonable —clarament millorable, però prou destacable— les han fet ministres socialistes. Tot i que critico els errors que s’han comès, defenso el seu llegat.


Foto: JORDI BORRÀS
“El Procés ha començat una deriva. Si no arribes fins al final, ets botiflera, traïdora, antidemòcrata…”
Què han significat per a tu líders socialistes com José Luis Rodríguez Zapatero, Pasqual Maragall i José Montilla? Sóc conscient que són molt diferents entre ells…

En José Montilla el conec més, perquè he col·laborat amb ell en diferents projectes. Crec que va ser un molt bon gestor de polítiques públiques d’esquerres, quan a Catalunya parlàvem de Mossos, de mestres i de metges. Durant els anys que va estar al capdavant de la Generalitat va enfortir l’Estat del benestar a través de les competències que tenia Catalunya. Zapatero, per mi, va ser el president que va portar la conquesta de drets civils: el matrimoni homosexual, la llei d’igualtat i la llei de dependència, per exemple. En Pasqual Maragall és l’arquitecte de la Barcelona cosmopolita i també qui va fer possible girar full de molts anys de nacionalisme conservador en aquest país. Per mi, els dos governs d’entesa que hi va haver van revertir el nivell de subdesenvolupament en polítiques públiques que hi havia a Catalunya.

Hem esmentat tres líders homes que han encapçalat el socialisme a Catalunya i a Espanya. Però no hi ha hagut dones que encapçalessin el Partit Socialista…

El PSC és un partit feminista; però, com en el conjunt de la societat, hi ha els canals i les dinàmiques de poder masculí. No se n’escapa ni el PSC ni cap organització… Aquesta és la societat que tenim. Jo tinc grans referents femenins socialistes. La Manuela de Madre, que va ser una gran alcaldessa i que va ser presidenta del grup parlamentari molts anys i va estar darrere l’Estatut, no ha tingut tanta visibilització com altres presidents del grup. Ni les conselleres socialistes com la Carme Figueras, ni la Catalina Mieras… Potser la Carme Chacón és qui es va visibilitzar més perquè va arribar a ser ministra de Defensa del Govern estatal.

Sempre t’has vinculat a temes socials. En aquesta legislatura passada van aprovar-se diversos decrets llei en aquest sentit (pobresa energètica, llei efectiva dones-homes, llei d’emergència habitacional). Algunes d’aquestes lleis han estat recorregudes pel Tribunal Constitucional. Què n’opines?

Això és un titular i és cert, però després cal veure els detalls de cadascuna de les lleis. El Procés ho utilitza contra Espanya, però hi ha lleis similars que s’han aprovat en altres comunitats autònomes i també s’han recorregut al Constitucional. No és que ens tinguin una mania especial. I una altra cosa: només parlem de les parts de la llei que han estat impugnades. Però no ho fem de les que no ho han estat i no s’han desplegat mai. La Llei 24/2015 té tota la part de pobresa energètica intervinguda, però també hi ha la part d’habitatge que no ho està i no s’ha desplegat. Hi ha una lògica victimista. Quan legislem al Parlament, hem de saber en qui recau el marc competencial del que estem fent. I també cal que siguem responsables sobre si el que fem es pot portar a la pràctica amb política pública i d’on traurem la partida pressupostària per fer-ho possible. Això no sempre s’ha tingut en compte. Per exemple, amb la renda garantida de ciutadania…

Ja hi ha les primeres crítiques: s’està aplicant molt lentament i hi ha molta demanda…

El text literal que va presentar la comissió promotora de la ILP tothom sabia que no es podia aplicar. Tothom. Després ens diuen que al PSC no tenim èpica, però sempre vam estar reclamant al Govern com s’implantaria, que és qui té els números per saber si es podria fer o no. Jo també voldria que tothom tingués 700 euros el mes; però, entre el que ens agrada i el que pot passar, has de veure quin marge de maniobra tens: apujant impostos, compactant ajudes, etc. Això és molt complex i no queda recollit en el titular que diu que hem fet aquesta llei i prou. Encara avui no hi ha un informe rigorós, per part del Departament de Treball, de quins costos té aquesta renda i com es pensa fer front a aquesta despesa. El Govern no s’ha posat a treballar per fer efectiva la llei. És veritat que hem passat una crisi i hi havia menys recursos, però no s’ha treballat el que es podia fer.


Foto: JORDI BORRÀS
“No creiem en el dret d’autodeterminació de Catalunya perquè no som una colònia ni una minoria perseguida”
Enyores el país que hi havia abans de la crisi de 2008 i del Procés?

Uf! [Pensa.] Jo, quan vaig deixar la UGT, hi havia una campanya que es deia “Posa’t a 1.000” perquè els salaris eren baixos i volíem com a mínim 1.000 euros. Ara la UGT estatal recupera la campanya. Han passat 10 anys. Jo no trobo a faltar el país que teníem perquè hi havia una bombolla i un miratge d’abundància basat en el crèdit. Allà hi havia les bases perquè esclatés la crisi. No ho puc enyorar, allò.

I pel que fa al Procés?

Aquí sí que em sento com si s’hagués trencat un contracte que hi havia en aquella Catalunya que tots vam fer possible. El Procés ha començat una deriva. No és una invitació, sinó una exigència. Si no arribes fins al final, ets una botiflera, una traïdora, ja no ets demòcrata… Això ha trencat aquell contracte. La primera vegada que un diputat d’Esquerra em va mirar i em va dir “nosaltres els demòcrates i vosaltres que no ho sou”, alguna cosa a dins, íntima, es va trencar. Aquest no és el país que estàvem fent. Pensem diferent, però sóc tan catalana com qualsevol altre. No és que trobi a faltar el que hi havia, però hauríem de reconduir la situació a una convivència, que en aquests moments està molt malmesa.

“Ens comprometem a promoure les reformes necessàries perquè els ciutadans i ciutadanes de Catalunya puguin exercir el seu dret a decidir a través d’un referèndum acordat en el marc de la legalitat”. Aquest és, literalment, el compromís del programa electoral del PSC de l’any 2012, amb Pere Navarro. Ha canviat la vostra postura?

Nosaltres vam veure que tot el que tenia relació amb el dret a decidir s’assimilava amb la independència. Aquesta és la utilització que se n’ha fet per part de les forces independentistes. Al Parlament es va muntar una comissió d’estudi sobre el dret a decidir, a l’època del Pere Navarro. Des del PSC ens hi vam implicar. La comissió la van parar perquè deien que havien de passar a una altra pantalla. Llavors ja calia parlar d’independència. Hi va haver una perversió del llenguatge. Nosaltres no creiem en el dret a l’autodeterminació de Catalunya; creiem que no s’aplica aquí.

Per què no s’hi aplica?

Perquè no som una colònia, perquè no hi ha una minoria perseguida… Pels supòsits que diu l’ONU. Nosaltres hem treballat sempre per la millora de l’autogovern i creiem que el futur de Catalunya és la convivència amb la resta de pobles d’Espanya i el que volem és que el referèndum legal i acordat sigui sobre la reforma de l’Estatut. No volem segregar-nos, no volem la independència, volem que hi hagi una convivència en una Espanya plural.

La pregunta del referèndum que proposes és sobre com reformar la Constitució i no sobre què vol ser Catalunya, oi?

Seria la Constitució reformada posada a referèndum.

Això parteix de la base que la població catalana vol aquesta reforma…

Nosaltres la volem i la portem al programa perquè estem convençuts que l’Europa, l’Espanya i la Catalunya del segle XXI tenen com a objectiu un govern a diferents nivells i un respecte entre gent diferent. És portar el federalisme europeu a escala espanyola. La proposta d’una part de la societat catalana que vol marxar d’Espanya és legítima, però nosaltres no la compartim i farem el possible perquè sigui majoritària la nostra oferta de convivència.


Foto: JORDI BORRÀS
“La pregunta que faig és que, si no s’hagués aplicat el 155 per convocar eleccions, on seríem ara?”
Des del PSC reivindiqueu un catalanisme progressista. Quines diferències hi ha entre la vostra proposta i la dels Comuns?

Jo el que defensen els Comuns encara no ho sé. És una formació jove i crec que encara està assentant les seves bases. Haurem d’escoltar quines són les seves propostes. De moment, el que han fet és expulsar-nos del govern progressista de la ciutat de Barcelona i, en els dies que portem al Parlament, arribar a acords amb el bloc independentista. Socioeconòmicament crec que ens entenem i seria lògic que arribéssim a una entesa com la que teníem amb Catalunya Sí que es Pot al Parlament. Tindria sentit que governéssim junts moltes ciutats, però el trencament a Barcelona és un punt d’inflexió. Ara hauran de decidir què volen ser i amb qui volen treballar.

I el PSC, què vol ser i amb qui vol treballar? A la manifestació que va impulsar Societat Civil Catalana el 29 d’octubre sota el lema “Tots som Catalunya” el líder del partit, Miquel Iceta, es va fer una fotografia amb Albiol, Dolors Montserrat, Enric Millo, i altres líders populars i de C’s que va ser molt comentada.

L’Albiol i Ciutadans, respecte al PSC, són als antípodes nostres. El model social i econòmic no té res a veure amb nosaltres. Sobre la foto, en Miquel [Iceta] ja ha dit moltes vegades que reivindiquem una Catalunya on no t’assenyalin per amb qui et fas fotos. El Miquel es va fer aquesta foto, però després es va oferir a Puigdemont per acompanyar-lo al Congrés, tot i no pensar tampoc igual. No ens hauríem de fixar tant amb qui ens fem fotos, sinó què fem. Cal tenir en compte que aquella manifestació va ser una reacció a la DUI. La mobilització volia visibilitzar una part important de la societat que no s’havia sentit identificada amb el que s’havia fet al Parlament el 27 d’octubre, en què es va aprovar un text que deia “els legítims representants”, com si la resta no ho fóssim! Era una manifestació per dir: “Ja no volem que ens digueu com hem de ser catalans, perquè Catalunya som tots”.

Que un partit que es defineix d’esquerres com el PSC voti a favor de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya junt amb un partit de dretes com el PP no deu ser fàcil d’explicar…

No és difícil. L’article 155 de la Constitució no és proactiu: és reactiu. El PSC, des del principi, dèiem que ni DUI ni 155, com també ho feien els Comuns. Vam fer tot el possible i una mica més per negociar. No volíem que es trenqués la convivència ni l’Estatut d’autonomia. Durant algunes hores ho vam aconseguir, quan Puigdemont va decidir convocar eleccions. En el moment en què hi ha la DUI, de manera reactiva i no proactiva, s’activa l’article 155 perquè per nosaltres és previ tenir un marc legal per funcionar. Perquè, si no, això què és? La llei de la selva? Hem de tenir unes regles que tots compartim i, dins d’aquest marc, discutir per veure qui té la majoria. No té res a veure defensar un article de la Constitució a assemblar-te a la dreta. El Partit Socialista és molt d’esquerres i és l’alternativa de govern del PP a Espanya.

Dos senadors socialistes —Montilla i l’expresident balear, Francesc Antich— van eludir la votació del 155 per no haver-hi de votar a favor…

Ho entenc: ningú volia l’aplicació d’aquest article. Mariano Rajoy, que és qui està al capdavant del Govern espanyol i té més poder, ha deixat portar aquest problema fins al trencament total, i això és d’una alta irresponsabilitat política. Cal recordar que hi va haver la possibilitat que no fos Rajoy el president d’Espanya. Però Podem va preferir que fos Rajoy qui gestionés aquest moment tan crític en la nostra història. Estic segura que, si Pedro Sánchez hagués estat president del Govern, no hauríem arribat aquí. La pregunta que jo també faig és que, si no s’hagués aplicat el 155 per convocar eleccions, on seríem ara? Jo espero que a finals de mes s’acabi la intervenció estatal.


Foto: JORDI BORRÀS
“La presó preventiva és desproporcionada. Però també han de ser conscients que la DUI tenia conseqüències”
Rajoy ja ha dit que, si Puigdemont torna a ser investit, el 155 continuarà en vigor.

La intervenció s’acabarà segur si fem les coses com diu l’Estatut d’autonomia. Jo vull viure en un país normal on es respecten les lleis i els polítics es posen d’acord per canviar-les.

Però és un conflicte que va més enllà de les lleis: hi ha diferències de concepció de país.

És evident. I entenc que hi ha gent que no està d’acord amb la forma com se’ns està governant i és molt legítim. Però només ho podrem canviar si tots respectem les lleis. Són millorables? Sí, però són les que ens hem donat i les que ens han portat fins avui. Hem de ser capaços de negociar-ne unes altres, si és el que vol la gent.

Negociar-les… i aplicar-les. Zapatero va dir que aplicaria l’Estatut que sortís del Parlament i no va passar. I tot això va començar…

El Tribunal Constitucional va declarar inconstitucionals alguns dels articles d’aquell Estatut. I des d’aleshores el Partit dels Socialistes porta als seus programes electorals la reforma necessària perquè això no torni a passar.

Catalunya està dividida?

Sí. Hi ha divisió i un alt risc de trencament de la convivència. Crec que hi ha hagut una estratègia de fer catalans bons i dolents. No és normal que el president d’un país digui als seus votants que busquin els alcaldes socialistes i que els diguin que no són demòcrates perquè no els deixen votar. En un referèndum suspès pel Tribunal Constitucional! Això és molt irresponsable.

Què diu el PSC al 47% de la gent que ha votat opcions independentistes per implementar una república?

Dues coses. Primer els diem que tenim respecte total per les seves idees i les seves aspiracions nacionals. Però també els demanem el mateix respecte cap a la resta. I, segon, és imprescindible que allò que surt als programes, els compromisos que adquireixin aquests partits amb la ciutadania que els dóna suport, sàpiguen com dur-los a la pràctica. Voler la independència i lluitar-hi és legítim. Però no ho és guanyar i petar-se les lleis que ens permeten relacionar-nos.

Els empresonaments de dirigents polítics són proporcionats?

La presó preventiva és desproporcionada. Però també han de ser conscients que la declaració unilateral d’independència tenia conseqüències i les persones que la van dur a la pràctica n’eren conscients. Cada vegada que, de manera organitzada, el Govern i les entitats s’han saltat cadascuna de les línies vermelles, sabien que allò tindria conseqüències. Jo espero que hi hagi judicis i que tinguin totes les garanties de l’Estat de dret, però aquestes persones hauran de retre comptes pel que han fet.

“100.000 vots. Aquesta és la xifra que el PSC calcula que va perdre el dia que Miquel Iceta va explicar que era partidari d’indultar els presos polítics catalans que estiguessin a la presó”, deia una notícia d”eldiario.es’ citant estrategs del PSC. Com ho valores?

Les paraules que va dir el Miquel eren molt prematures a tot el que serà el procés i la decisió tampoc depèn del PSC, però el que volia dir era que es necessitaven missatges d’una banda i l’altra per dir que serem capaços de solucionar aquesta situació. Per mi, aquest va ser el sentit de les seves declaracions. L’ús electoral enmig d’una campanya ha estat fratricida. Hi va haver un ‘hashtag’ que deia “El PSC no es de fiar”. La societat catalana encara estava colpida per les conseqüències d’aquells dies i potser el vot ha estat molt més polaritzat. I el resultat és el Parlament que tenim ara.


Foto: JORDI BORRÀS
“Hi ha gent que ha viscut una agressió cap al seu sentiment de pertinença i amb C’s han buscat una resposta ràpida a aquesta emoció”
El ‘cinturó roig’ de l’àrea metropolitana de Barcelona ara és ‘taronja’. Ciutadans s’ha endut bona part del vot que durant dècades havia sigut socialista. L’explicació que en fas té a veure amb aquesta polarització?

Crec que la gent ha viscut una agressió cap al seu sentiment de pertinença —tant si se senten més catalans que espanyols, més espanyols que catalans o tant catalans com espanyols— i han buscat el partit que els donava la resposta ràpida a aquesta emoció. A qui s’han trobat ha estat amb Ciutadans, que, sense tenir un programa molt nítid, té un missatge molt clar d’anar contra els independentistes. Això ha passat per sobre dels debats que hauria de tenir una societat sense aquests nivells de polarització com ara les polítiques públiques que caldrien. Crec que és urgent superar aquesta fase i recuperar els debats que ens pertoquen.

Quines propostes té el PSC per a aquesta gent que se n’ha anat a Ciutadans?

Hem de canalitzar el debat identitari per tornar a posar al centre el debat esquerra-dreta. En l’eix nacional, la nostra proposta és de respecte a les lleis i canalització d’aquests anhels a través de la reforma constitucional. Nosaltres estem convençuts que, si fóssim capaços d’oferir al conjunt de la ciutadania un marc de convivència, unes regles, una Constitució i un Estatut on tinguéssim més autogovern i més competències i hi hagués un reconeixement de la diversitat en el conjunt de l’Estat espanyol, hi hauria una part de la gent que ara té com a programa la independència que podrien reconsiderar la possibilitat de poder conviure en aquesta Espanya que reconeix aquesta diversitat.

El PSOE ja ha encapçalat governs a Espanya. Com és que aquesta proposta arriba ara?

L’última vegada que el PSOE va estar al Govern hi va haver una nova generació d’estatuts d’autonomia, amb la situació conflictiva que vam tenir amb el català. Nosaltres en el seu moment ja vam fer això i ara creiem que a la Constitució, que ja té 40 anys, li cal una reformulació sobretot en el capítol 8è, que és el que parla de la reorganització territorial. Abans, però, hi ha moltes qüestions que es poden desplegar només establint una relació bilateral entre els dos governs, cosa que no s’ha fet. L’Estatut d’autonomia té espais de bilateralitat que no es convoquen des de fa anys. Hi ha el tema de rodalies, de la llei de dependència…

Com preveus aquesta legislatura que acaba de començar? Fets, no desitjos…

Si m’ho haguessis preguntat fa un parell de dies, t’hauria dit que això seria Beirut. Però la intervenció que va fer el president del Parlament, el Roger Torrent, marca un punt d’inflexió respecte al discurs que va fer la Carme Forcadell fa dos anys. Ella llavors ja parlava de república i ell no ho ha fet. Ha estat molt més respectuós, ha parlat de convivència, de cosir… ha fet servir expressions que ens traslladen un missatge de recuperar aquesta convivència. Ara hi ha una petita via de llum per situar-nos en un altre escenari. L’última vegada que vam estar al Parlament es va declarar la independència i el dia de la constitució del Parlament es va respectar la llei. Per començar, no està malament.
http://www.elcritic.cat/entrevistes/eva-granados-quan-un-diputat-derc-em-va-dir-nosaltres-som-democrates-i-vosaltres-no-alguna-cosa-es-va-trencar-dins-meu-20559#.WmoCjjUcS3Q.twitter

Dinamarca despulla Puigdemont

Carles Puigdemont durante la conferencia en la universidad de Copenhague.
Andreu Claret
La soledad del independentismo catalán en Europa es turbadora
Martes, 23/01/2018 | Actualizado el 24/01/2018 a las 16:43 CET

No está claro por qué Carles Puigdemont fue a Dinamarca. Algunos sugieren que fue un ardid para que el juez dictara una orden de detención que le permitiera gozar (es un decir) de una privación de libertad que modificara su estatus jurídico. De este modo, podía haber delegado el voto en la sesión de investidura, como quienes están presos, y podía haber sido investido 'president' de la Generalitat. Puede parecer retorcido, pero no es imposible.

En todo caso, nunca lo sabremos porque Pablo Llarena advirtió la argucia y no dictó orden alguna. Así que todo quedó en una conferencia en la patria del príncipe Hamlet. Una conferencia con los argumentos conocidos seguida de un coloquio exigente, en el que dos profesores de la universidad de Copenhague desnudaron al presidente catalán. En vivo y en directo, delante de decenas de miles de seguidores de la radio pública catalana que descubrieron -muchos por primera vez- por qué Europa no nos quiere.
Viendo la cara de asombro que ponía Puigdemont ante las impertinentes preguntas de los dos profesores me acordé de la última vez que estuve con él. Era el 25 de mayo del año pasado, con motivo de la reunión del Consejo Consultivo del Diplocat del que yo formaba parte. Pocos días antes de que anunciara la fecha (1 de octubre) y la pregunta del referéndum ("¿Quiere que Catalunya sea un estado independiente en forma de República?"). La reunión, en principio, estaba destinada a consultar, con supuestos expertos, la reacción de los europeos a la nueva estrategia unilateral.

Leyes excepcionales
Algunos, pocos, le dijimos que fatal, sobre todo cuando desveló que la preparación del referéndum iba a ir acompañada de leyes excepcionales, las de la llamada desconexión y la propia ley de la consulta. Personalmente, le dije que las simpatías que había cosechado el 'Let Catalans Vote!' (¡Dejen votar a los catalanes!) se perderían con la unilateralidad. Y le pregunté a qué venían tantas prisas por echarse al monte. Ya se pueden imaginar la respuesta, porque no es ningún secreto. Mariano Rajoy y la gente. Rajoy no nos deja otro camino y la gente nos pide que no dejemos pasar esta oportunidad. "'Tenim pressa'", había dicho Lluís Llach.

Las prisas son malas consejeras y Puigdemont ha podido comprobarlo en Dinamarca. No casan con una Europa que se ha hecho pasito a pasito, con una lentitud exasperante, pero que le ha permitido ir creando el llamado 'acquis' comunitario hecho de leyes, decretos y jurisprudencia pero nunca de saltos en el vacío.

En aquella reunión, Puigdemont no quiso entrar en el tema. Tenía prisa. Pensó, erróneamente, que la violencia del Estado iba a cambiar la ecuación. Estaba convencido de que, ante el resurgir de la sombra de Francisco Franco –expresión que utilizó en Copenhague- los europeos cambiarían aquel célebre 'Aidez l’Espagne!' de Joan Miró por un ¡Ayudad a Catalunya! frente a las tropelías de Rajoy. No solo no ha sido así, sino que la soledad del independentismo en Europa es turbadora. A pesar de la violencia en los colegios electorales y de la incapacidad del Gobierno español para mover ficha. Ha sido el gran error y la principal derrota del 'procés'. En Dinamarca, Puigdemont acusó a la UE de apoyar un régimen que intentó equiparar a la Hungría de Viktor Orban. Uno de sus interlocutores le paró los pies.

Vivir en una burbuja
La confrontación con los dos profesores fue patética. Propia de alguien que vive en una burbuja donde menudean las adulaciones y escasean las voces críticas. Mientras hablaba de la dignidad de los catalanes, la directora del Centro de Política Europea de Copenhague le espetó si los catalanes no querrán quitarse de encima a los pobres del resto de España. Un argumento que también surgió, como advertencia, en aquella reunión del Diplocat, por parte de alguien que percibía el peligro de ser equiparados a la Liga Lombarda.  Y cuando Puigdemont defendió en Copenhague la celebración de un referéndum como máxima expresión de la democracia, aunque sea saltándose la ley, tuvo que encajar una réplica muy articulada sobre la dificultad de encajar la vía unilateral con la tradición democrática europea.

En la tierra del príncipe Hamlet es imposible no acordarse de William Shakespeare. Su obra es sobre el dolor, la traición y la venganza. Como sabrán los lectores, termina con un funeral. Así terminó la conferencia de Puigdemont, pese a la pasión de un auditorio convencido de antemano. Unos porque eran catalanes que apoyan a un 'expresident' perseguido por la justicia española. Otros porque eran defensores de la autodeterminación de Groenlandia y de las islas Feroe. Dos argumentos en torno a los que Puigdemont podía haber construido su conferencia. Hubiese tenido más éxito.
http://www.elperiodico.com/es/opinion/20180123/dinamarca-desnuda-puigdemont-andreu-claret-6572581

El Consell de la Generalitat Valenciana, a Vinaròs.

El Consell de la Generalitat Valenciana, a Vinaròs. Tots els consellers, al costat del nostre president Ximo Puig, ja estan a la nostra ciutat per fer una reunió de treball, així com una posterior visita per empreses i agents socials de la nostra població. Ara és el moment d'aprofitar i reivindicar les actuacions pendents a la nostra ciutat.
foto de Guillem Alsina Gilabert.

La Pizza, Ximo Puig: "Jo la vaig patir i entenc que no s'atrevíssin a denunciar, es matxacava vilment a la gent"


CASO GÜRTEL
Ximo Puig: "Yo lo sufrí y entiendo que no se atreviera a denunciar, se machacaba vilmente a la gente"
El presidente valenciano, Ximo Puig, fue testigo de las prácticas corruptas en la Comunidad Valenciana que ha relatado en la SER un empresario al que llegaron a decirle que estaba muerto económicamente por negarse a pagar comisiones

CADENA SER
MARINA FERNÁNDEZ
Madrid 26/01/2018 - 07:54 h. CET
Al presidente de la Comunidad Valenciana, a Ximo Puig, no le han sorprendido las declaraciones que hemos escuchado estos días en el juicio por la rama valenciana de la trama Gürtel. Ni a él ni a nadie en esa comunidad, asegura, donde “teníamos bastante interiorizado todo lo que ha pasado”. Tampoco le ha sorprendido el testimonio del que durante años fue el presidente de la patronal de la Construcción en Castellón, Vicente Monsonís, que ha contado en Hoy por Hoy cómo funcionaba el sistema de cobro de comisiones a cambio de adjudicaciones de obra pública y cómo eran perseguidos los que, como él, se negaban a participar de ese entramado. “Yo estaba en la Diputación, en Castellón. Y lo sufrí, y lo sufrió mi familia. Miguel Ángel Campos lo sufrió directamente. Y yo entiendo que no se atrevía a decir nada, se machacaba vilmente a la gente”, ha señalado.


Ximo Puig ha asegurado que “están tratando de recuperar el dinero” que la corrupción le ha costado a las arcas públicas de su comunidad y que, sobre todo, están luchando por recuperar “la reputación”, algo “muy complicado”, ha insistido. El presidente valenciano ha exigido, además, a su antecesor, a Francisco Camps, que abandone cualquier responsabilidad institucional y que asuma su responsabilidad en lo ocurrido. En su opinión, ya no tiene defensa posible. “Tras las declaraciones de los que eran sus amigos del alma no tiene ya ningún tipo de coartada. Por decencia, si tiene la más mínima estima a las instituciones de la Generalitat tiene que dejar de hacer daño a esta tierra”.
http://cadenaser.com/programa/2018/01/26/hoy_por_hoy/1516949665_912569.html

El pp a casa nostra no utilitzava sobres, feia volar "paquetitos"


Resultado de imagen de paquete volador
JUICIO A LA FINANCIACIÓN ILEGAL DEL PP EN GÜRTEL
Ibáñez admite que recibía "paquetitos" con dinero de Víctor Campos
La exgerente del PP en Valencia, Cristina Ibáñez, afirma que “todo era legal” pero fuentes del procedimiento discuten sus métodos de recepción de donativos. Ibáñez sostiene que “si hubo financiación ilegal, no fui yo”, y apunta al exsecretario general, Ricardo Costa
El exvicesecretario del PPCV David Serra (i) y la exgerente de la misma formación Cristina Ibáñez a su llegada a la Audiencia Nacional
El exvicesecretario del PPCV David Serra (i) y la exgerente de la misma formación Cristina Ibáñez a su llegada a la Audiencia Nacional / Ballesteros (EFE)
MIGUEL ÁNGEL CAMPOS
Madrid 25/01/2018 - 20:21 h. CET
La exgerente del PP en Valencia, Cristina Ibáñez, ha negado conocimiento de irregularidad alguna en las cuentas del PP valenciano durante su comparecencia como acusada este jueves, en el juicio por la financiación ilegal del PP a cuenta de la Gürtel. Conocimiento. No que no existiera. Porque a su entender, ahora empiezan a cuadrarle asuntos que entonces veía normales. Como que nadie en el partido le comunicase posibles excesos de presupuesto en campaña. Ella sostiene que veía mucha publicidad. Pero dice que creía que lo estaba pagando la dirección nacional del PP, no que existiera dinero b en el partido en Valencia. Ibáñez afirma que “si hubo financiación ilegal, la montaría otro”, en referencia a Ricardo Costa.

Y después de negar conocimiento alguno de la financiación ilegal, ha reconocido ante el juez que recibía los donativos anónimos para el PP de empresarios, en sobres o “paquetitos” que le entregaba el vicepresidente del Gobierno valenciano, Víctor Campos.
Ibáñez asevera que todo era legal, pero ingresaba los “paquetitos” o remesas en cantidades que no superasen los 3.000 euros. Según fuentes jurídicas del procedimiento, se trata de un “método habitual” para “saltarse las alertas de Hacienda” y “vulnerar la Ley de Partidos” en las donaciones.
Las mismas fuentes consideran esclarecedor que recibiera el dinero para el partido no de un cargo del PP, sino de un vicepresidente del Gobierno, con capacidad de adjudicación para las empresas que donaban. Este jueves también ha comparecido el exgerente de Orange Market, Cándido Herrero, quien ha confesado que la Gürtel cobraba en b del PP y que llegó a falsificar facturas.
http://cadenaser.com/ser/2018/01/25/tribunales/1516908097_071981.html