Es podran subvencionar aquells projectes que fomenten la participació mitjançant la incorporació de la ciutadania en els processos de presa de decisions municipals i en el disseny i implementació de polítiques públiques.
La Diputació i la Generalitat destinaran 300.000 euros al foment de la participació ciutadana, la transparència i el bon govern en les entitats locals de la província.
El president Martí assenyala que el conveni ha d'ajudar a la superació del problema de la desafecció política que en els últims temps s'han instaurat en la societat
La consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, destaca que "la col·laboració entre administracions és imprescindible per a avançar en polítiques per a la ciutadania”
Castelló, 08 d'abril de 2021. El president de la Diputació i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, han signat el conveni de col·laboració per al foment de la participació ciutadana, la transparència i el bon govern en l'àmbit local a través de la concessió d'ajudes destinades a les entitats locals de la província per a l'exercici 2021. A l'acte també ha assistit la directora general de Participació, Mariaje Pérez Galant, i la diputada provincial de Participació i Transparència, Xaro Miralles. Les activitats previstes en aquesta col·laboració compten amb un finançament de 300.000 euros, dels quals 200.000 són a càrrec de la Generalitat Valenciana i 100.000 a través de la Diputació de Castelló.
En la la roda de premsa posterior a la signatura, el president de la Diputació, José Martí, ha explicat que "es tracta d'un primer pas de molts altres que queden per donar" i que de l'elaboració de les bases s'encarregarà la pròpia institució provincial. A més, ha assenyalat que el conveni signat hui ha de veure amb l'aspiració de "aconseguir que els nostres ajuntaments siguen cada vegada més oberts i transparents perquè les ciutadanes i els ciutadans vulguen implicar-se en matèria de participació".
En aquest sentit, ha incidit en què "si tenim un enemic comú, és la desafecció ciutadana dels temes de la política", per la qual cosa ha reconegut que "em cau el món damunt quan veig en les enquestes que els polítics són un dels els problemes identificats per les ciutadania, perquè, què és la política, sinó l'organització racional de la vida en comú, de la convivència."
Per part seua, la consellera Pérez Garijo ha destacat que la col·laboració entre administracions “és imprescindible per a avançar en polítiques per a la ciutadania com la participació i la transparència, fonamentals en moments com els actuals”. Per això, ha posat en valor el treball que realitza l'administració local com “la més pròxima a la ciutadania” i per això “posem a la seua disposició majors recursos perquè puguen plasmar-ho a través de més accions i eines que ho facen possible".
Finalment, ha assenyalat que "des de la Generalitat anem un pas més enllà del compliment de la Llei de Transparència” i ha ressaltat que “volem insistir que la ciutadania vulga saber, puga saber i participe dels assumptes públics, mostra d'això són els primers pressupostos participatius de la Generalitat per a 2022”.
El conveni
El conveni signat hui estableix que en l'àrea de participació ciutadana es podran subvencionar aquells projectes que fomenten la participació mitjançant la incorporació de la ciutadania en els processos de presa de decisions municipals i en el disseny i implementació de polítiques públiques. En aquest sentit, s'inclouen aquelles iniciatives que promoguen la participació de la ciutadania; les accions de formació i divulgació; la creació o redefinició d'espais i òrgans de participació; a més d'aquelles línies de treball relacionades amb normes reguladores o plans estratègics en la matèria.
Pel que respecta al foment de la transparència i bon govern en l'àmbit local, seran subvencionables les iniciatives encaminades a l'impuls de la transparència, la rendició de comptes i el bon govern. Els beneficiaris assumiran el compromís d'exercir l'acció de govern de manera íntegra, transparent i tindran obligació de rendir comptes de la seua gestió a la ciutadania.
Podran optar a subvenció les accions que faciliten a la ciutadania tot el necessari perquè qualsevol persona puga tindre accés a la informació pública a través de procediments senzills i clars; iniciatives que fomenten el coneixement per part de la ciutadania dels principis de transparència i govern obert; actuacions orientades a fer transparent la gestió pública mitjançant la difusió de la informació, adequant les seus electròniques i webs de les entitats locals; iniciatives que afavorisquen la rendició de comptes a través de l'obertura i reutilització de la informació; la millora de l'organització, classificació i maneig de la informació pública a través d'accions formatives; a més d'aquelles actuacions que garantisquen que l'exercici de govern es realitza amb subjecció a principis ètics i en garantia del servei públic.
Per al repartiment del crèdit es tindrà en compte el nombre d'habitants de les entitats locals sol·licitants de cada subvenció, garantint que aquelles que compten amb un menor nombre d'habitants disposen d'un percentatge de reserva del total dels fons.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada