dissabte, 2 de desembre del 2017

Valencianisme, coneguem les arrels


Santa Maria de Montesa, l'orde dels valencians [DOCUMENTAL]



Granissat Estudi CreatiuData de publicació: 13 de nov. 2017
Documental sobre l'orde de Montesa. L'orde dels valencians. Produït per el grup Harca d'historiadors medievalistes i dirigit per Granissat Estudi Creatiu. Amb la participació d'Enric Guinot, Esther Alba, Josep Piera, Josep Cerdà i Josep Torró. Veu en off a càrrec d'Amàlia Garrigós. Rodat a Montesa, València, Peníscola, Sant Mateu, Gandia i Potries.

Santa Maria de Montesa, l’orde dels valencians

Ja tenim ací un dels primers documentals històrics valencians produït directament per a la seua emissió en xarxes socials. I és gràcies al catedràtic Enric Guinot i la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, que van incloure la seua producció com a part dels actes organitzats a propòsit del Congrés Internacional: L’orde de Santa Maria de Montesa i Sant Jordi d’Alfama (València-Montesa, 24-27 d’octubre de 2017), i de la Presidència de les Corts Valencianes, que va decidir donar suport a la iniciativa en ocasió de la commemoració, enguany, del seté centenari de la fundació oficial de l’orde militar de Santa Maria de Montesa en l’any 1317, durant el regnat de Jaume II. Finalment, l’Ajuntament de Potries també es va sumar al finançament del projecte, atesa la relació de la localitat de la Safor amb l’orde montesiana a través de la família Borja. Així és com, amb la col·laboració desinteressada d’altres organismes i institucions, com el Castell de Peníscola (Diputació de Castelló), l’Ajuntament de Sant Mateu, el Palau Ducal dels Borja de Gandia, el mateix Ajuntament de Montesa i la Capella de Ministrers de Carles Magraner, ha nascut el documental que ara vos presentem des del Grup HarcaSanta Maria de Montesa, l’orde dels valencians.
Es tracta d’una peça breu, de 15 minuts, en consonància amb el pressupost limitat amb el que comptàvem i amb el dinamisme que volíem projectar a través de les xarxes. És per això que per a la seua realització vam comptar amb Granissat Estudi Creatiu, els autors d’un altre vídeo, Qui som els valencians?, que va tindre un enorme èxit per internet amb més de 200.000 visualitzacions per diverses vies. Ha estat amb ells amb qui hem anat a enregistrar a tots els llocs que van apareixent en el documental: les principals viles històriques del Maestrat, com Peníscola i Sant Mateu; els monuments de la ciutat de València relacionats amb la història de l’orde, com l’església de Sant Joan de l’Hospital, el  Saló de Corts del Palau de la Generalitat, el Palau Arquebisbal o l’església del Temple; el Palau Ducal dels Borja de Gandia i la Casa Gran de Potries; o, evidentment, la vila, l’església i les restes del castell-convent de Montesa, que vam poder gravar en dron gràcies a la tasca de Black Bee Team. També fins allà vam mobilitzar els diversos experts que van explicant diferents píndoles de la història montesiana: el mateix Enric Guinot, catedràtic d’Història Medieval de la UV; Josep Torró, professor d’Història Medieval de la UV; Josep Cerdà, doctor en Història Moderna per la mateixa UV i màxim especialista de l’orde per a l’època moderna; Josep Piera, escriptor i expert en la figura del darrer mestre autònom de Montesa, Galceran de Borja; i Ester Alba, professora d’Història de l’Art de la UV.
D’altra banda, el documental, a més de les entrevistes, de les imatges dels llocs i els fets dels quals es parla i de la tradicional veu en off que va narrant el fil de la història (la de la periodista Amàlia Garrigós en este cas), també inclou un seguit d’animacions, marca de la casa Granissat Estudi Creatiu, que tracten d’il·lustrar determinats processos que s’hi van explicant. Així mateix, vam comptar amb la inestimable col·laboració d’Alejandro Rabadán, que va fer de Galceran de Borja, i dels veïns de Montesa, que tots els anys recreen la fundació de l’orde i la vida en el castell-convent dels monjos i els cavallers de l’orde homònim. En relació amb això, cal dir en darrer terme que, evidentment, s’han quedat en el tinter un fum de coses per explicar: 700 anys d’història com a institució, 500 com a enorme estat senyorial i 400 com a un dels principals agents polítics i socials del Regne de València no caben, ni de lluny, en 15 minuts de documental. En este sentit, la nostra intenció, per damunt de tot, ha estat donar a conéixer la importància de l’orde militar de Montesa en la història valenciana explicant els seus orígens, la seua funció, el seu paper econòmic, polític i militar, la seua extensió territorial, alguns dels seus personatges més destacats i el seu ingent llegat històric i patrimonial. En una societat com la nostra, que encara desconeix tant el seu propi passat, pensem que era el primer pas, l’imprescindible, per a cridar l’atenció sobre Santa Maria de Montesa, l’orde dels valencians. Ací el teniu, esperem que el gaudiu!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada