dimecres, 11 d’abril del 2018

Puig troba un aliat en el president de Múrcia per a fer front a la "discriminació" de l'Estat en finançament i aigua

El cap del Consell ha reivindicat que tots dos territoris podrien experimentar un creixement superior al 4% si reberen els diners que els correspon per població

Dimarts, 10 d'abril de 2018 14:30h
Puig ha afirmat que cap dels dos territoris "balafien" l'aigua i ha demanat "solidaritat", mentre que López Mira ha apuntat que hi ha suficient però "està mal distribuïda".
Puig ha afirmat que cap dels dos territoris "balafien" l'aigua i ha demanat "solidaritat", mentre que López Mira ha apuntat que hi ha suficient però "està mal distribuïda".

EFE / Alacant

El País Valencià i la Regió de Múrcia s'han compromés aquest dimarts a sumar esforços contra l'actual "greuge" que pateixen tots dos territoris en matèria de finançament autonòmic, aigua i infraestructures i, sobretot pel que fa a la realització del Corredor Mediterrani.

Així ho han posat de manifest després d'una reunió de més d'una hora a Alacant el president valencià, el socialista Ximo Puig, i el seu homòleg murcià, el popular Fernando López Miras, una trobada on tots dos han destacat el "nou camí de col·laboració" entre ambdós territoris, per sobre de les diferències que puguen tindre pel diferent signe polític.

Puig i López Miras han signat acords de finançament, recursos hídrics i infraestructures que defensaran en els diferents àmbits per a tractar de corregir l'actual situació que genera "desigualtat i falta d'oportunitats" als habitants valencians i murcians.

Per al president Puig, "si la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia tingueren un finançament adequat, tindrien un creixement superior al 4%", la qual cosa constitueix "una realitat que genera una profunda falta d'equitat i un problema per a Espanya".

Per la seua banda, en paraules del murcià López Miras, ambdós territoris estan "discriminats" des de 2009, any des del qual es "pateix la injustícia d'un sistema de finançament" que resulta "injust i insolidari" i que en el cas de Múrcia reflecteix que cada any es reben 250 milions d'euros menys que la mitjana estatal, amb solament una autonomia pitjor finançada que, ha dit, és precisament la valenciana.

López Miras ha sostingut que aquest "maltractament continu als valencians i murcians ha de corregir-se basat en un acord majoritari" i ha posat com a exemple que "el 80% del deute (de la Regió) és conseqüència d'aquest sistema de finançament".

L'aigua és la segona matèria que més temps ha ocupat en la cimera entre Puig i López Miras, matèria en la qual el president valencià ha recordat que aquestes dues autonomies "no balafien" i sí que demanen "un esforç en infraestructures i solidaritat entre comunitats per a una qualitat de l'aigua que no pare el desenvolupament" perquè "encara hi ha possibilitats de creixement i de millorar la capacitat d'exportació"

En aquest assumpte, el president murcià ha subratllat que l'aigua és una de les "eines" fonamentals per al desenvolupament del País Valencià i Múrcia i ha destacat que el sector agroalimentari del seu territori utilitza el 3% de l'aigua disponible per a generar el 20% de les exportacions de l'Estat de fruita i hortalisses.

Per açò, ha apel·lat a un Pacte Nacional de l'Aigua basat en la solidaritat i que pivote en un ús eficient, ja que creu que "hui a Espanya hi ha aigua suficient per a proveir tots els espanyols: per a beure, per a les indústries i per als cultius", però el que ocorre és que "està mal distribuïda".

Les deficiències en infraestructures han sigut la tercera matèria de consens entre ambdós territoris i han demandat especialment la finalització del Corredor Mediterrani amb l'argument que d'ell depén la competitivitat de les seues economies.

"És una infraestructura cabdal per al creixement de tot el país i per a articular el Mediterrani", ha sostingut Puig, en plena sintonia amb el seu homòleg murcià.
https://www.diarilaveu.com/noticia/81007/reunio-PaisValencia-RegiodeMurica-2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada