dimecres, 6 de setembre del 2017

Entra en vigor el decret llei que garanteix l'aplicació del plurilingüisme en les aules de 3 anys

L'objecte del decret llei és l'adopció de mesures urgents per a l'aplicació dels projectes lingüístics de centre en els centres docents no universitaris del País Valencià sostinguts amb fons públics. En la imatge, Marzà i Oltra durant l'anunci del decret.. GENERALITAT VALENCIANA

 L'objecte del decret llei és l'adopció de mesures urgents per a l'aplicació dels projectes lingüístics de centre en els centres docents no universitaris del País Valencià sostinguts amb fons públics. En la imatge, Marzà i Oltra durant l'anunci del decret. © GENERALITAT VALENCIANA

L'imminent inici del curs escolar i la importància de preservar els interessos de tercers "fan necessària" la intervenció normativa urgent, segons el Consell

Dimarts, 5 de setembre de 2017
El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica, aquest dimarts, el decret llei aprovat divendres passat pel Consell pel qual s'adopten mesures urgents per a l'aplicació aquest curs dels projectes lingüístics de centre, a aplicar en Infantil 3 anys, després de la suspensió cautelar del Decret de Plurilingüisme dictada pel Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJCV). Amb aquesta publicació, el decret entra ja en vigor.

El decret recorda, en el seu preàmbul, que l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana determina que la llengua pròpia de la regió és el valencià, de manera cooficial amb el castellà. També que tots els ciutadans tenen dret a conèixer-les i a usar-les i a rebre l'ensenyament de valencià i en valencià. A més, prescriu que s'atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià, de la mateixa manera que ocorria amb la Llei d'Ús.

En aquest marc es va aprovar, explica, el Decret 9/2017, de 27 de gener, del Consell, pel qual s'estableix el model lingüístic educatiu valencià i es regula la seua aplicació en els ensenyaments no universitaris del País Valencià –amb els nivells bàsic, intermedi i avançat, segons la càrrega lectiva vehiculada en valencià i castellà–.

Desenvolupant aquest Decret de Plurilingüisme es van elaborar les instruccions per a l'aplicació del Programa d'Educació Plurilingüe Dinàmic i l'elaboració del Projecte Lingüístic de Centre en els centres d'Educació Infantil i Primària per al curs 2017-2018. Així mateix, es va posar després en marxa el procés d'admissió de l'alumnat.

No obstant açò, el TSJCV va acordar en una resolució el passat 23 de maig, davant el recurs interposat per la Diputació d'Alacant, la suspensió cautelar del decret. Es troba pendent de resoldre un recurs de cassació que l'Advocacia de la Generalitat va interposar contra aquesta mesura, la qual cosa implica que la mesura cautelar no és ferma en el moment d'aprovació d'aquest decret llei.

D'altra banda, arran del procediment iniciat pel sindicat CSI·F, el TSJCV va estimar parcialment el recurs deixant exclusivament sense efecte la disposició addicional cinquena, relativa a les certificacions en anglés i desestimant la resta de les pretensions. Així, la Generalitat explica que, excepte en el relatiu a aquesta disposició, el decret no ha sigut declarat contrari a dret per sentència judicial, però els projectes lingüístics de centre aprovats en el marc del decret queden de moment suspesos d'acord amb el que es disposa per l'alt tribunal. Davant d'aquesta situació judicial i per a salvaguardar els drets i interessos de terceres persones, principalment alumnat i famílies, que atenent els projectes lingüístics de centre, aprovats i publicats, van triar centre educatiu, van presentar la seua sol·licitud d'admissió i van anar degudament matriculats, s'elabora aquest decret llei, assenyala el text.
El decret llei pretén garantir que els alumnes siguen escolaritzats en els projectes lingüístics que van triar les seues famílies durant el procés de matriculació.
"L'imminent inici del curs escolar i la importància de preservar els interessos de tercers fan necessària la intervenció normativa urgent, en un termini més breu que el requerit per la via ordinària", precisa per a justificar la via triada, que pretén garantir que els alumnes siguen escolaritzats en els projectes lingüístics que van triar les seues famílies durant el procés de matriculació.
L'objecte d'aquest decret llei és "adoptar mesures urgents per a l'aplicació dels projectes lingüístics de centre en els centres docents no universitaris de la Comunitat Valenciana sostinguts amb fons públics i establir els programes plurilingües aplicables en el primer curs del segon cicle d'Educació Infantil en el curs 2017-2018".

Els programes són: Programa plurilingüe A (s'impartiran en valencià entre 16 hores 30 minuts i 18 hores 30 minuts; en castellà, 4 hores, i en anglès, de 0 a 2 hores), Programa plurilingüe B (s'impartiran en valencià entre 8 i 9 hores; en castellà, entre 11 hores 30 minuts i 14 hores 30 minuts, i en anglès, de 0 a 2 hores) i Programa plurilingüe C (s'impartiran en valencià 4 hores; en castellà, entre 16 hores 30 minuts i 18 hores 30 minuts, i en anglès, de 0 a 2 hores).
Vicent Marzà: "Estem donant seguretat a l'inici de curs amb el decret llei de plurilingüisme"
Per la seua banda, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, a preguntes dels periodistes i durant la seua visita, aquest dimarts, a les festes de Vila-real, ha assegurat que la norma que publica hui el DOGV està pensada per a "donar resposta a les resolucions judicials i, sobretot, per a donar seguretat a l’inici de curs. Segons Marzà, la norma només afecta el 5% del conjunt de l’alumnat i el 95% restant "continuarà fent el que estava fent, amb tota la normalitat del món". "Eixe 5% –que són els alumnes que entren nous, els xiquets de 3 anys– el que té són unes directrius clares", ha explicat el titular d'Educació.
Per a Marzà, una "bona mostra" d’això és que "els directors i directores, que són els que estan en el dia a dia del centre educatiu –i amb els quals es va reunir ahir–, ens van manifestar que estaven tranquils, que estaven agraïts que haguérem donat una solució, que haguérem donat un marc en què cabia tot i que, així, poden donar resposta a les famílies, a les resolucions i també a l’organització dels centres i, per tant, iniciar el nou curs amb total tranquil·litat". El conseller ha afegit, a més, que el directors de centres no havien rebut, per part de les famílies, "ni dubtes ni queixes", sinó que "tot al contrari, estaven tranquils i estava tot bé".
Convalidació del decret
Les Corts Valencianes celebraran, aquest divendres, un ple extraordinari en el qual el conseller d'Educació, Vicent Marzà, explicarà el decret llei que regula el plurilingüisme en les aules d'Infantil de 3 anys i es votarà la seua convalidació, tal com estableix la llei.
Segons han explicat els portaveus dels grups parlamentaris després de la Junta de Síndics celebrada aquest dimarts, el ple arrancarà a les 12 hores i servirà per a complir amb l'obligació de convalidar el decret llei que va aprovar divendres el ple del Consell en un termini de 30 dies. Aquest mateix dimarts s'ha publicat la norma en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Des del PP, la seua portaveu, Isabel Bonig, ha lamentat que divendres serà "la culminació del corró" que al seu entendre ha imposat el Consell amb aquest decret llei, que ha qualificat com a "decret mordassa de la societat valenciana" i enfront del qual, des de la seua formació, estan "disposats a usar totes les armes legals per a defensar la llibertat".
La síndica de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha sigut crítica també amb aquesta solució que s'ha fet "tard i malament, i amb formes inadequades", mentre que PSPV, Compromís i Podem han defensat aquesta alternativa per a assegurar l'inici del curs escolar després de la suspensió cautelar del Decret de Plurilingüisme dictada pel Tribunal Superior de Justícia valencià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada