La Xarxa estarà formada per centres artístics, espectacles i esdeveniments. © DANIEL GARCIA-SALA
La iniciativa comprarà amb rutes artístiques i de vertebració del territori
Divendres, 5 de gener de 2018 13:30h
L'Agència Valenciana del Turisme (AVT) ha incorporat l'oferta cultural de l'interior del País Valencià a l'oferta turística del territori rural per a contribuir així al seu desenvolupament turístic. D'aquesta manera, la Generalitat treballa en una nova iniciativa turística, la Xarxa de centres d'art contemporani de l'entorn rural.
Segons ha avançat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, "es tracta d'una nova xarxa que identifica i proposa un producte turístic entorn dels centres i iniciatives relacionades amb l'art contemporani en l'entorn rural de les tres províncies".
En aquest sentit, ha anunciat que "fins al moment, la Xarxa disposa ja de 26 recursos culturals i està oberta a noves incorporacions, que s'aniran sumant al llarg de 2018". Francesc Colomer ha volgut ressaltar que aquesta iniciativa turística s'emmarca dins del programa que ha impulsat l'AVT de #CreaTurisme, que "permetrà crear itineraris i rutes culturals per a dinamitzar el turisme en aquestes zones i valorar l'oferta turística existent", ha afegit.
Així mateix, ha assenyalat que "aquest projecte pilot a la Comunitat està en fase de creació" i assegura que tècnics del seu departament, juntament amb agents responsables dels centres i iniciatives culturals de municipis de l'interior del territori, ja estan treballant per a engegar un microsite dedicat a la Xarxa, a la qual s'incorporaran tant la descripció de cadascun dels recursos com les propostes turístiques que se'n generen al voltant.
Entre els recursos culturals incorporats a la Xarxa de centres d'art contemporani de l'entorn rural es troben els centres d'art, com a museus i galeries, tant d'àmbit públic com a privat, així com iniciatives culturals que versen des d'esdeveniments, festivals i fires entorn de l'art contemporani.
Incorporacions
Els recursos que s'incorporaran a la Xarxa són molt diversos i estan distribuïts per tot el territori. Un dels centres impulsors és el Museu d'Art Contemporani Vicente Aguilera Cerní de Vilafamés (Plana Alta). També s'uneix la Senda de l'Art a la Serra d'en Galceran i el museu dedicat a l'obra de l'artista Tomás Roures, a les Coves de Vinromà. S'incorpora també a la Xarxa com a espai expositiu la Sala 30, a l'aeroport de Castelló, on s'han habilitat dues sales on es mostraran obres procedents del Museu de Vilafamés.
A la demarcació de València s'uniran centres com el Museu d'Art Contemporani Florencio de la Fuente, de Requena, que ofereix una variada col·lecció d'artistes contemporanis, o el ECA, Espai d'Art Contemporani El Castell, a Riba-roja de Túria, entre d'altres. La Xarxa s'estén cap a les comarques del sud, on es pot trobar per exemple la Casa Museu Francisco Torregrosa, a Muro d'Alcoi, i el Museu Julio Quesada, a Crevillent, que arreplega l'obra del cèlebre aquarel·lista. També el Museu d'Art Contemporani de Pego, que alberga, entre unes altres, obres premiades al Certamen de Pintura Vila de Pego, i l'Espai d'Art Contemporani Salvador Soria de Benissa, de recent creació i que es nodreix de les obres dels diferents guardonats.
Formen part de la Xarxa de centres d'art contemporani diferents iniciatives artístiques relacionades amb l'anomenat Street Art realitzades en entorns urbans com són el Museu inacabat d'art urbà de Fanzara, on el mateix poble es converteix en un espai expositiu, i el CÍTRIC de Torreblanca, amb el grafit com a protagonista. Altres exemples són el festival Graffitea de Xest, amb artistes convidats a participar procedents de diferents llocs del món, el projecte reivindicatiu de l'espai públic enfront del vandalisme i abandó que té lloc a Rafelbunyol (Horta Nord).
Esdeveniments
A més dels centres d'art, s'incorporen a la Xarxa esdeveniments artístics temporals organitzats periòdicament, com el FAVA 365 de Vilanova d'Alcolea (festival d'art multidisciplinari amb temàtiques diferents en cada edició); Imaginària, fotògrafa en primavera, festival localitzat en diferents municipis de la província, o DIPCAS Photo, exposicions fotogràfiques de caràcter itinerant. També la biennal d'arts plàstica i disseny De par en par-t, de Bunyol, un festival basat en la creació artística i que incorpora també un esdeveniment que involucra tant locals comercials com domicilis particulars i sales expositives.
En l'apartat d'esdeveniments i iniciatives de caràcter temporal, s'incorpora a la Xarxa l'esdeveniment denominat Art al Vent, de Gata de Gorgos, una interessant mostra a l'aire lliure de creació tèxtil, i el festival d'street art Muralitza't, a Muro d'Alcoi.
Una vegada identificats els recursos, a través d'aquesta Xarxa de centres d'art contemporani en l'entorn rural es proposaran diferents rutes i itineraris dedicats a les diferents temàtiques o recorreguts provincials, a més d'una ruta general que vertebre el territori valencià.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada