El govern espanyol reconeix que l'operació afectarà el dèficit públic de 2018
Divendres, 30 de març de 2018 15:00h
La circumval·lació d'Alacant estava gestionada per Ciralsa, una concessionària participada per ACS, Abertis i Globalvía que ha fet fallida amb un deute de 251 milions d'euros. © DILEMA
Europa Press / València
El Ministeri de Foment rescatarà a la mitjanit d'aquest diumenge, 1 d'abril, altres dues autopistes de peatge de les nou que estan en fallida. Concretament, es tracta de la circumval·lació d'Alacant i del tram de l'AP-7 entre Cartagena i Vera. D'aquesta forma, el departament que dirigeix Íñigo de la Serna haurà assumit ja cinc d'aquestes vies en problemes, ja que en febrer i març s'ha quedat amb les radials R-4 Madrid-Ocaña, R-2 Madrid-Guadalajara i l'AP-36 Ocaña-La Roda.
Aquest diumenge altres dues vies reverteixen a l'Estat; Foment, a través de la seua societat Seittsa, assumeix la seua plantilla i la seua gestió en substitució de les actuals societats concessionàries, que han sigut declarades en liquidació. Foment assumeix les vies per a garantir que, malgrat la fallida i liquidació de les actuals concessionàries, segueixen en servei per als usuaris.
La circumval·lació d'Alacant estava gestionada per Ciralsa, una concessionària participada per ACS, Abertis i Globalvía que ha fet fallida amb un deute de 251 milions d'euros. Pel que fa al tram Cartagena-Vera, estava gestionat per Aucosta, concessionària participada per Globalvía, Ploder i diverses de les extintes caixes d'estalvi i que va fer fallida amb un passiu de 510 milions. Es tracta de les dues úniques autopistes la data del rescat per Foment de les quals va ser fixada pel jutge que va aprovar el pla de liquidació de les seues concessionàries. En el cas de les altres autopistes, és Foment qui determina quan les assumeix.
Rescat públic per a tornar a privatitzar
Aquestes autopistes són les primeres que l'Estat té sota la seua gestió en més d'una dècada. L'administració les assumeix sis anys després que en 2012, en plena crisi, es declararen insolvents i en concurs de creditors per la davallada del trànsit i els sobrecostos de les expropiacions.
Les nou vies en fallida suposen quasi una cinquena part (570 quilòmetres) del total de la xarxa de pagament. La seua construcció va suposar una inversió de 7.000 milions i actualment suporten un deute de 3.200 milions. El pla de Foment per a aquestes autopistes passa per assumir la seua gestió a mesura que les actuals concessionàries vagen entrant en liquidació i explotar-les durant uns mesos, fins que en la segona meitat de l'any llance el concurs públic per a tornar a privatitzar-les i cedir de nou la seua explotació a empreses privades.
Una vegada que es resolguen els contractes començarà a córrer el termini de sis mesos amb què Foment compta per a determinar i pagar a les actuals concessionàries l'import que van invertir en la seua construcció i que encara no havien recuperat amb el cobrament del peatge, la denominada responsabilitat patrimonial de l'administració (RPA).
Es tracta d'una 'factura' que el govern espanyol estima en uns 2.000 milions d'euros, però que els creditors de les vies eleven fins a 4.500 milions. Foment espera minorar aquesta suma amb el que traga de tornar a licitar les vies, entre 700 i 1.000 milions d'euros, però ja ha reconegut que aquest import no ho cobrirà íntegrament i que l'operació afectarà així el dèficit públic d'enguany.
https://www.diarilaveu.com/noticia/80802/rescat-public-circumvallacio-alacant
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada