dimecres, 23 de gener del 2019

Interior presenta un teléfono y un correo para denunciar la esclavitud laboral


Ministeri de l'Interior

Madrid, 2019.01.22


Segons l'Organització Internacional del Treball, el 2016 gairebé 16 milions de persones van ser víctimes de treball forçós en el món

Des de 2011, la Guàrdia Civil ha realitzat 12.804 actuacions contra l'explotació laboral i el tràfic d'éssers humans i ha alliberat a 1.794 víctimes

Per a aquesta campanya, la Guàrdia Civil ha comptat amb la col·laboració de Mabel Lozano, productora i directora de documentals destinats a donar visibilitat a les víctimes de tràfic a Espanya i Llatinoamèrica

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha presentat aquest matí a Madrid la campanya de la Guàrdia Civil #trabajoforzoso contra el tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació laboral. Un projecte que té per objectiu la prevenció i fonamentalment la conscienciació de la societat sobre aquesta "dura realitat" davant la qual "hem de fomentar la denúncia i mostrar una clara intolerància", ha afirmat el ministre.

Durant la seva intervenció, Grande-Marlaska ha assegurat que "se'n va a perseguir" als que no respectin els drets laborals de totes les persones i que les FCSE van treballar amb el mateix "ímpetu" que ho fan per eradicar la violència de gènere o la tracta de persones amb fins d'explotació sexual.

L'objectiu d'#trabajoforzoso és sensibilitzar la societat sobre una activitat delictiva que, segons l'Organització Internacional del Treball, pateixen 16 milions de persones en àmbits d'activitat tan diversos com el treball domèstic, la construcció o l'agricultura, una xifra que ascendeix fins els 25 milions si també s'inclou l'explotació sexual i la mendicitat forçada. El 58 per cent d'aquestes víctimes de treball forçós, excloent l'explotació sexual, són dones i nenes.

Durant aquest acte, també s'ha presentat el curtmetratge documental "Treball forçós", que pretén ser una finestra des d'on es faci visible el patiment de les víctimes i la tasca de la Guàrdia Civil en la lluita diària contra aquests delictes.

Fernando Grande-Marlaska ha destacat que Espanya ha assumit diversos compromisos internacionals per fer front a la tracta de persones. En concret, ha recordat que el 20 de setembre de 2018 va entrar en vigor, després de la seva ratificació pel nostre país, el Protocol relatiu al conveni sobre Treball Forçós, adoptat a Ginebra (Suïssa) el 2014, un instrument que, segons el ministre, "ens ha obligat" a adoptar mesures eficaces per identificar, alliberar i protegir a les víctimes del treball forçós.

En aquesta línia, el ministre ha assenyalat que la campanya de la Guàrdia Civil sorgeix en sintonia amb els recents compromisos adoptats pel nostre país, alhora que ha defensat que a Espanya són "una immensa majoria" dels ocupadors que vetllen pels interessos dels seus empleats.

Grande Marlaska ha agraït a Mabel Lozano, directora d'aquesta campanya, la seva implicació i compromís en la lluita contra les desigualtats i les situacions de vulneració de drets, especialment de les dones. "Hem tingut la sort de comptar per a aquesta campanya amb una dona valenta i compromesa, una de les millors", ha conclòs el ministre.

A la presentació d'aquesta campanya, el ministre ha estat acompanyat pel director general de la Guàrdia Civil, Félix Azón, i representants del Ministeri de Treball, d'organitzacions empresarials i sindicals, i de l'Organització Internacional del Treball.

Des de 2011 la Guàrdia Civil ha alliberat a més de 1.700 víctimes

La Guàrdia Civil ha efectuat des de 2011 un total de 12.804 actuacions contra l'explotació laboral i el tràfic d'éssers humans amb aquests fins, ha informat dels seus drets a més de 80.000 persones i ha detingut 763 persones, de les quals 521 eren estrangers, aproximadament el 70 per cent. A més ha alliberat a 1.794 víctimes, de les quals 1.716 eren estrangeres, un 95 per cent.

Durant 2018, en coordinació amb la Inspecció de Treball, ha dut a terme 732 inspeccions en llocs susceptibles de produir explotació laboral, treball forçós o tràfic d'éssers humans i ha assistit i informat dels seus drets a 3.141 persones que es trobaven treballant.

Des del punt de vista de les investigacions delictives, en coordinació amb les autoritats judicials i el Ministeri Fiscal, durant 2018 s'han dut a terme 47 operacions amb el resultat de 113 persones detingudes pels delictes de tràfic d'éssers humans i d'explotació laboral.

També cal destacar referent a això la importància de la cooperació internacional amb altres països i altres cossos policials amb què la Guàrdia Civil treballa estretament en la persecució i eradicació d'aquests grups criminals.

Veure paraules del ministre en la presentació.
http://www.interior.gob.es/documents/10180/1208200/Palabras+del+ministro+del+Interior%2C%20Fernando+Grande-Marlaska%2C%20en+la+presentaci%C3%B3n+de+la+campa%C3%B1a+%23trabajoforzoso.+22+de+enero+de+2019.pdf/dbdc36dd-870f-499b-bda2-7ff44016d871

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada