dilluns, 18 de novembre del 2024

Cum și unde pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale și parlamentare

 




La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor și pentru Preşedintele României, românii cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota prin corespondență sau la secţia de votare, transmite Autoritatea Electorală Permanentă. Poșta Română a anunțat că a primit deja primele voturi prin corespondență trimise de cetățenii români din diaspora pentru alegerile prezidențiale și cele parlamentare, organizate pe 24 noiembrie și 1 decembrie.






Vot străinătate (sursa: https://expertforum.ro/unde-cum-votez-2024/p-strainatate/) © Expert Forum


Publicat în: 11/11/2024 - 17:25

De:

Mirela Dădăcuș




Poșta Română a anunțat că a primit primele voturi prin corespondență trimise de cetățenii români din diaspora pentru alegerile prezidențiale și cele parlamentare, care sunt organizate pe 24 noiembrie și 1 decembrie. Potrivit Poștei Române, până în prezent au fost înregistrate 184 de plicuri cu voturi primite din străinătate. Mai exact, acestea au venit din Ungaria, Grecia, Cehia, Bulgaria, Franța, Suedia, Austria și Elveția.


”Această acţiune face parte din angajamentul Companiei de a susţine exercitarea dreptului la vot prin corespondenţă pentru românii din afara ţării, în baza contractelor încheiate cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pentru alegerile prezidenţiale din 2024, Poşta Română a expediat peste 6.000 de trimiteri poştale, acoperind ambele tururi de scrutin.


De asemenea, pentru alegerile parlamentare (Senat şi Camera Deputaţilor), au fost expediate  aproximativ 6.000 de plicuri cu documentele necesare votului prin corespondenţă”, anunţă, sâmbătă, Poşta Română, într-un comunicat de presă. Poșta Română dă asigurări că procesul prin care românii votează în străinătate este unul „eficient și transparent”.


”Poşta Română se angajează să asigure desfăşurarea unui proces electoral eficient şi transparent pentru toţi cetăţenii români care au ales să-şi exprime votul prin corespondenţă. Aceasta este o prioritate absolută pentru Companie, iar măsurile luate reflectă determinarea noastră de a asigura accesul cetăţenilor la votul democratic, asigurând în acelaşi timp confidenţialitatea şi integritatea fiecărui vot”, a mai transmis compania.

Ministerul Afacerilor Externe a început distribuirea către secțiile de votare organizate în străinătate a materialelor necesare votării la primul tur al alegerilor pentru Președintele României și la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților

Ministerul Afacerilor Externe a început distribuirea către cele 950 de secții de votare organizate în străinătate a buletinelor de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale și pentru alegerile parlamentare, precum și a celorlalte materiale necesare votării (ştampilele de control, ştampilele cu menţiunea “VOTAT", timbrele autocolante, procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votului).


Pentru buna desfășurare a primului tur al alegerilor prezidențiale în cadrul secțiilor de votare organizate în străinătate, vor fi distribuite în total 3.600.000 de buletine de vot, 9.120 de ștampile cu mențiunea ”VOTAT” și 2.914.000 de timbre autocolante. Pentru alegerile parlamentare vor fi expediate 3.070.000 de buletine de vot, 9.210 de ștampile cu mențiunea “VOTAT” și 2.680.000 de timbre autocolante.


În străinătate, votul pentru Parlament se va desfăşura pe parcursul a două zile, respectiv sâmbătă şi duminică, 30 noiembrie şi 1 decembrie.



Lista sediilor secțiilor de votare organizate în străinătate poate fi consultată pe site-ul MAE.


Vezi AICI: https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/lista_sectii.pdf


Votul va începe la ora 7.00 dimineaţa, atât sâmbătă cât şi duminică şi se va închide la ora 21.00. Dacă vor fi persoane care nu au apucat să voteze, atunci preşedintele Biroului secţiei de votare poate hotărî prelungirea votării până când ultimul alegător va vota, dar nu mai târziu de 23.59, când sistemul va fi închis, transmite Autoritatea Electorală Permanentă. 


În ce condiții pot vota românii din străinătate

Cei care fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la orice secţie organizată acolo. Personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate pot vota la orice secţie organizată în străinătate. 


Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi operatorii de calculator din străinătate, dacă au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, pot vota la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea. 


Actele necesare pentru a vota în străinătate

Cetăţenii români cu domiciliul în România, dar care au adresa de reşedinţă în străinătate, îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, însoţite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei:


a) cartea de identitate; b) cartea electronică de identitate; c) cartea de identitate provizorie; d) buletinul de identitate; e) paşaportul diplomatic; f) paşaportul diplomatic electronic; g) paşaportul de serviciu; h) paşaportul de serviciu electronic; i) paşaportul simplu; j) paşaportul simplu electronic; k) paşaportul simplu temporar. Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate, conform prezentei legi, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: a) paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu; b) paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu; c) paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu. 


Calendarul alegerilor parlamentare și prezidențiale pentru românii din diaspora 

Românii din străinătate au două zile de vot la alegerile parlamentare din acest an:


30 noiembrie, ora 07:00: începerea primei zile de votare în străinătate

1 decembrie, ora 7:00: începerea votării în țară. Tot atunci va avea loc începerea celei de-a doua zi de votare în străinătate.

Cetățenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la alegerile parlamentare la oricare din secțiile de votare organizate în afara țării fie pe baza pașaportului simplu, simplu temporar sau simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu (dacă au domiciliul în străinătate), fie, dacă au reședința în străinătate, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, și a unui document emis de autoritățile străine care dovedește reședința în străinătate.


Care sunt regulile de vot la alegerile parlamentare? (Expert Forum)


Alegătorii care au reședința și domiciliul stabilite în străinătate pot vota, inclusiv sâmbătă:


cu înregistrare (opțional): Cei care s-au înregistrat sunt înscriși în listele permanente pentru străinătate și sunt arondați unei secții de votare. Pot vota însă și pe liste suplimentare, dacă nu ajung la secția unde sunt arondați.

fără înregistrare: Dacă nu v-ați înregistrat, puteți vota în orice secție, pe listele suplimentare, dacă fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate. De exemplu, dacă un alegător are domiciliul sau reședința în Franța și documente care să dovedească acest lucru, conform listei publicat de către MAE, poate vota într-o secție din Germania sau Portugalia.

prin corespondență

Persoanele care au domiciliul stabilit în străinătate și reședința în țară pot alege dacă votează în țară sau străinătate, dar pot vota o singură dată.



Vot diaspora alegeri prezidențiale 2024( Sursa:  https://expertforum.ro/unde-cum-votez-2024/pr-strainatate/ ) © Expert Forum

Pentru alegerile prezidențiale, calendarul de vot pentru românii din diaspora se întinde pe trei zile.


Cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.


În primul tur românii din străinătate vor începe să voteze din 22 noiembrie:


22 noiembrie, ora 12:00, începe votarea în diaspora, iar la ora 21:00 se încheie.

23 noiembrie, ora 7:00, românii din afară îşi exercită dreptul de vot până la ora 21:00.

24 noiembrie, ora 7:00 începe votarea în diaspora, iar la ora 21:00 se încheie.

Pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, votul românilor din diaspora va începe din 6 decembrie:


6 decembrie, ora 12:00, începe votarea în diaspora şi se încheie la ora 21:00.

7 decembrie, ora 7:00, românii din afară se pot prezenta la vot până la ora 21:00.

8 decembrie, ora 7:00, votarea începe și pentru românii din țară şi se încheie la ora 21:00.  

În ceea ce privește votul prin corespondență, alegătorul poate opta pentru trimiterea plicului în țară sau în străinătate. În țară, costurile sunt acoperite de stat, iar dacă se optează pentru transmiterea la birourile electorale din străinătate sau prin curier, costurile sunt acoperite de alegător. Plicul se poate depune și la secțiile deschise în ambasade sau consulate. Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării (21 noiembrie / 5 decembrie, ora 23:59), inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență. Plicurile ajunse după această dată nu vor mai fi luate în calcul. Alegătorul pentru care biroul electoral pentru votul prin corespondență a înregistrat primirea plicului exterior nu își poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secției de votare. În ziua alegerilor, SIMPV va verifica dacă alegătorul a votat prin corespondență.


Peste 900 de secții de votare în diaspora

Numărul secțiilor de votare din diaspora va fi asemănător cu cel de la alegerile europarlamentare din iunie, adică peste 900 de secții, potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă. Pentru românii care locuiesc în străinătate vor fi tipărite aproximativ 5 milioane de buletine de vot.


„Faptul că un cetățean român cu domiciliul sau reședința în străinătate nu s-a înregistrat pentru votul la o anume secție de votare nu împiedică ca acesta, în ziua votului, să voteze oriunde s-ar afla”, a punctat șeful AEP. 


La alegerile prezidențiale și cetățenii români care se află în vizită sau în tranzit în străinătare pot vota la orice secție. 

Care este diferența dintre domiciliu și reședință?

Domiciliul, conform art. 87 din Codul Civil, „este acolo unde aceasta declară că îşi are locuinţa principală”. Astfel, deoarece domiciliul este necesar pentru exercitarea drepturilor și libertăților cetățenești, adresa de domiciliu va fi cea trecută pe actele de identitate.


Reședința, conform art. 88 din Codul Civil, „este în locul unde îşi are locuinţa secundară”. Pentru declararea locuinței secundare, este necesară obținerea vizei de flotant (viza de stabilire a reședinței). Conform OUG 97/2005 reședința este acolo unde persoana fizică declară că are locuința secundară, alta decât cea de domiciliu. Adresa secundară este necesară, de exemplu, pentru studenții care stau la cămin sau atunci când stați în chirie în alt oraș. Reședința poate fi declarată și în cea de-a doua casă pe care o dețineți într-o altă localitate.


O persoană nu pot avea în acelaşi timp decât un singur domiciliu şi/sau o singură reşedinţă, chiar dacă are mai multe proprietăți. În cazul în care deţine mai multe locuinţe, îşi pot stabili domiciliul sau reşedinţa în oricare dintre ele, potrivit https://expertforum.ro/ .


https://www.rfi.fr/ro/rom%C3%A2nia/20241111-cum-%C8%99i-unde-pot-vota-rom%C3%A2nii-din-diaspora-la-alegerile-preziden%C8%9Biale-%C8%99i-parlamentare

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada