rovelló
[15/12/2017]
El rovelló és un dels bolets més coneguts, i apreciats gastronòmicament, de les nostres terres. Té un capell convex, que tendix a deprimir-se en el centre, lleugerament viscós, de color roig vinós amb taques verdoses. La part inferior del capell està formada per làmines molt fines, i el peu és curt i gruixut.
Científicament és conegut amb la denominació Lactarius sanguifluus. El primer component del tàxon, lactarius, significa ‘que té llet’, i el segon, sanguifluus, ‘que raja sang’. Es diu així perquè, quan es talla, es desprén un líquid de color rogenc que recorda la sang. El nom popular, rovelló, prové del llatí rubellio, i està emparentat semànticament amb la paraula rovell, ‘òxid’ o ‘part de l’ou’. Precisament per ser un bolet tan popular, és conegut amb denominacions molt variades, com ara esclata-sang, pebràs, pinatell, pinenc o vinader.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada